Home / Social / Povestea de succes unui fermier bârlădean care, cu ajutorul fondurilor europene, a reușit la el acasă

Povestea de succes unui fermier bârlădean care, cu ajutorul fondurilor europene, a reușit la el acasă

Ar fi putut să lucreze în străinătate fără niciun fel de probleme, sau să rămână la compania româno-franceză unde era angajat ca director pe zona Moldovei. Bârlădeanul Cristian Spiridon a ales însă să rămână pe plaiurile natale și să investească în județul său, contribuind astfel la dezvoltarea economică a zonei.

De profesie inginer zootehnist, Cristian Spiridon a reușit să pună pe picioare o afacere care se află în plină ascensiune. Fermele sale au ajuns acum să producă zilnic 100.000 de ouă. A accesat fonduri europene și a utilat la standarde înalte două ferme în care crește găini pentru ouă. Astfel, ouăle de la „A&A Farms” sunt comercializate nu numai în județ, dar și la supermarketuri din zona Moldovei și din Capitală.

Întreprinzătorul bârlădean a decis să devină fermier după ce a avut o discuție cu un important om de afaceri din județ, care l-a impulsionat să își deschidă propria afacere. După o încercare de trei săptămâni, în care a vândut în piața din Bârlad ouă provenite de la cele 150 de găini crescute în curtea mamei sale, s-a convins că afacerea e profitabilă și a mers pe acest drum.

Recunosc faptul că datorez mult unui investitor vasluian care mi-a deschis ochii și mintea sfătuindu-mă să investesc în zootehnie. Îl cunoscusem în timp ce lucram ca director de zonă în cadrul firmei Guyomarc’h. De fapt, eu puneam la punct baza de date a potențialilor clienți cu care puteam lucra. Aveam un serviciu bun, bine plătit. M-a încântat ideea, dar abia după ce am experimentat un pic comercializând ouăle găinilor crescute în curtea mamei, am ales ce drum voi urma. Am văzut că  am clienți, eram cautat și vânzările mergeau, așa că am hotărât să mă apuc de crescut găini pentru ouă. Am riscat și am reușit. E adevărat, prin multă muncă, răbdare și tenacitate”, ne-a mărturisit Cristian Spiridon.

Proiectele europene, o oportunitate fructificată de tânărul investitor bârlădean

Tânărul inginer  zootehnist a renunțat la firma româno-franceză la care lucra, dar a fost nevoit să mai rămână acolo angajat șase luni, cu jumătate de normă. Între timp, în 1999, a închiriat fostul CAP Pogana, unde a crescut găini pentru ouă până în 2007, când Primăria Pogana a început să repartizeze locuri de casă pe pământul fostului CAP.

Nu întâmplător a ales comuna Pogana. Acolo a petrecut cea mai mare parte a copilăriei și adolescenței, acolo are părinții și acolo locuiește.

În anul 2005 am licitat ferma din cadrul Prodagro Zorleni, care avea șase hale. Am reușit să o cumpăr la a doua licitație. Era o fermă fără teren, în localitatea Bogești. În paralel, creșteam găini în fostul CAP Pogana și de la 1.500 de găini ouătoare ajunsesem la 3000. Jumătate din ele le-am vândut, iar cu banii mi-am amortizat cheltuielile cu creșterea celorlalte găini rămase. Tot în 2005 am accesat pentru prima dată fonduri europene, printr-un proiect SAPARD în valoare de 90 000 euro. Cu acești banii am modernizat două hale, una pentru creșterea tineretului (12.000 de capete) și alta pentru exploatarea la sol a 5.000 de găini. Am fost nevoit sa renunț la ferma amenajată în fostul CAP și am rămas cu cea de la Bogești”, a mai adăugat Cristian Spiridon.

Inginerul bârlădean nu s-a lăsat, a mai pregătit un proiect cu finanțare europeană, în valoare de 445.000 de euro, un alt proiect SAPARD, accesat în 2007. Cu banii primiți a modernizat alte două hale ale fermei din Bogești, cu capacitate de 12.500 capete fiecare, în care găinile sunt crescute în baterii îmbunătățite, conform normelor europene. Trei ani  mai târziu, cu banii proprii, investitorul bârlădean a modernizat ultimele două hale ale fermei Bogești. În 2011 a ajuns să crească 42.000 de găini ouătoare în fermă.

Tot cu finanțare europeană, Spiridon a reușit să înființeze a doua fermă

Avea șase hale  în ferma Bogești și capacitatea financiară de a ataca un proiect mai ambițios. În 2012, a depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale un proiect cu finanțare europeană, în valoare de două milioane de euro. A fost acceptat și a primit finanțarea.

Fondurile obținute în baza unui proiect riguros întocmit au fost direcționate de către patronul „A&A Farms” către înființarea unei noi ferme în comuna Voinești, lângă Mărășești. Ferma are două hale în care găinile sunt crescute în voliere. Capacitatea fermei  este de 120.000 de capete, dar momentan este populată cu 106.000 de găini, crescute pentru ouă. La noua fermă, Cristian Spiridon are șase angajați, absolut toate utilajele fiind automatizate, la fel ca în ferma de la Bogești. Acolo a angajat unsprezece persoane, opt la ferma de găini și trei tractoriști, întrucât ferma e mixtă și are ca obiect de activitate și exploatarea unui teren agricol de 400 ha.

Pentru fermierul experimentat Cristian Spiridon, provocările nu mai reprezintă o problemă. Cu încredere își urmărește planurile de viitor. La anul, își va vedea un alt proiect realizat, unul care, de asemenea, are la bază tot o finanțare europeană. Va încheia anul cu bine, mai ales că noua investiție se conturează acum la nivel de documente. Nu regretă că nu a plecat din țară. Este convins că și în România, proiectele în agricultură au sorți de izbândă. Chiar el este un exemplu  în acest sens.

Sunt unul din vasluienii care au reușit la ei acasă. În agricultură sunt multe oportunități care pot fi exploatate. Ma refer la proiectele cu finanțare europeană, care reprezintă o adevărată gură de oxigen pentru agricultorii care vor să-și pună pe picioare o afacere. Totul e să te implici, să întocmești proiecte viabile și să te ocupi serios de implementarea lor, astfel încât să justifici fiecare ban primit. Apoi vin și satisfacțiile profesionale și personale. Mă simt un om împlinit în țara lui, pe meleagurile unde s-a născut. Sunt convins că și copiii mei îmi vor urma exemplul și vor duce mai departe tradiția și afacerea familiei.”, ne-a mai mărturisit Cristian Spiridon. (Mihaela NICULESCU)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Inconștient să fii, noroc să ai. Un bătrân a scăpat cu răni minore după ce a intrat cu Matiz-ul într-un tren

Un bătrân de 76 de ...

Zeci de legumicultori vasluieni și-au vândut roșiile în piețele din județ

Legumicultorii vasluieni au început să ...

Ofertă bogată de brazi, la Bârlad

Bârlădeni, au apărut brazii în ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: