Home / Administratie / Șatrele romilor nomazi din comunele Băcești și Zorleni vor deveni cartiere de locuit

Șatrele romilor nomazi din comunele Băcești și Zorleni vor deveni cartiere de locuit

de Dănuț CIOBANU

Vechile șatre construite la marginea unităților administrativ teritoriale vor fi transformate în veritabile cartiere de locuit. Consiliul Județean Vaslui a înființat o comisie care se va ocupa de implementarea programului guvernamental privind îmbunătățirea condițiilor de viață a locuitorilor din aceste așezări informale. Așezările vor fi incluse în intravilanul localităților, vor fi ridicate locuințe sociale, se vor dezvolta serviciile de apă, energie electrică etc. În județul Vaslui au fost identificate așezările informale de la marginea comunelor Zorleni și Băcești.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a aprobat în ultima ședință ordinară o hotărâre privind constituirea comisiei pentru coordonarea implementării măsurilor necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de viață a locuitorilor din așezările informale. În aceeași ședință, a fost votat și regulamentul de organizare și funcționare a comisiei. O așezare informală este o grupare de minim trei unități destinate locuirii, dezvoltate spontan la periferia localităților urbane sau rurale. Aceste locuințe improvizate sunt construite din materiale recuperate sau materiale de construcții convenționale, iar prin localizarea lor generează excluziune și marginalizare socială. Programul de susținere a dezvoltării locale privind identificarea și delimitarea așezărilor informale, precum și aplicarea măsurilor de îmbunătățire a condițiilor de viață a locuitorilor din aceste așezări va fi finanțat prin bugetul Ministerului Dezvoltării.

Marian Beșliu, arhitectul șef al CJ Vaslui, a precizat că așezările informale se referă la acele grupuri de locuințe de la marginea comunităților, care au fost ridicate fără autorizație de construire și alte documente necesare.

„Programul vizează vechile șatre ale populației rome, care s-au ridicat la marginea unor unități administrativ teritoriale. Acțiunile proiectului vizează încadrarea acestor așezări în intravilanul UAT-urilor și construcția unor locuințe sociale în funcție de numărul persoanelor care trăiesc în acele așezări și de estimările privind evoluția demografică. În aceste așezări vor fi asigurate serviciile publice de apă, canalizare, energie electrică etc., precum și dreptul de a construi noi locuințe. Toate aceste măsuri vor fi actualizate în planul urbanistic general al UAT-urilor respective. Noi am identificat două astfel de așezări informale, la marginea comunelor Zorleni și Băcești”, a spus Marian Beșliu.

Comisia se întrunește în luna decembrie

Comisia pentru coordonarea și implementarea proiectului activează în cadrul CJ Vaslui în baza prevederilor Legii nr. 151/2019 pentru completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul. Din comisie fac parte reprezentați ai structurilor specializate privind amenajarea teritoriului, control și disciplină în construcții, asistență socială și protecția copilului, sănătate publică, problemele romilor de la nivel județean și UAT-urile pe teritoriul cărora au fost identificate așezări informale.

Astfel, comisia este formată din Marian Beșliu, arhitect șef al județului Vaslui; Florin Rumanescu, consilier în cadrul Serviciului de monitorizare a serviciilor deconcentrate din Instituția Prefectului; Adrian Chiroșcă, medic primar epidemiolog la Direcția de Sănătate Publică Vaslui; Tedi-Petrișor Ungurianu, inspector de specialitate la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui; Ana-Alexandrina Maftei, arhitect șef al municipiului Vaslui; Neculai Gheorghiescu, consilier în Consiliul Local Băcești; Corina-Luminița Stoica, consilier urbanism în Consiliul Local Zorleni; Mirela Avădănei, șef serviciu, în cadrul Serviciului urbanism și amenajarea teritoriului din CJ Vaslui.

Prima ședință a acestei comisii va avea loc în luna decembrie 2019.

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a precizat că la nivel național și județean sau ridicat mai multe așezări informale, iar acestea trebuie să intre în normalitate: „Aceste așezări care nu au un carater formal tebuie să intre în normalitate. Se constituie această comisie pentru identificarea măsurilor de a aduce aceste așezări în rândul UAT-urilor”.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Investiții ample la Gârceni

Se asfaltează străzile, se modernizează ...

Eveniment dedicat Revoluției din Decembrie 1989 la Muzeul Județean Vaslui

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” ...

Concertul-surpriză oferit bârlădenilor de Muzeul „Vasile Pârvan”, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă

Muzeul „Vasile Pârvan” oferă publicului ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: