Home / Administratie / Case abandonate și monumente istorice, ruine în centrul Bârladului

Case abandonate și monumente istorice, ruine în centrul Bârladului

Supraimpozitarea imobilelor părăsite sau neglijate din Bârlad, un proiect de hotărâre votat acum doi ani de consilierii locali, așteaptă să treacă și următoarele alegeri. Ar fi în dezavantajul edilului-șef Boroș, să-și pună în cap încă o categorie a electoratului, obligându-i pe proprietarii acestor case să plătească impozite de trei ori mai mari. De fapt, Primăria ar trebui măcar să le dea exemplu, îngrijindu-și imobilele aflate în administrarea sa.

Pe strada Constantin Hamangiu, de exemplu, la nici 50 metri de strada principală, toate casele așteaptă ca cineva să le reabiliteze. Clădirea în care a funcționat cu ani în urma laboratorul de epidemiologie, fosta casă a afaceristului Atanasiu, construită acum o sută de ani, a încremenit în timp. Proprietate a unei firme de construcții din Bârlad, casa a fost parțial reabilitată, dar lucrările au fost oprite, imobilul rămânând cu un aspect de imobil bombardat.

Tot între casele părăsite aflate de o parte și alta a străzii, este și un imobil care dă impresia că se prăbușește. În această casă veche funcționează în comodat trei cabinete de medicină primară. Casa, veche de 90 de ani, se află în administrarea Primăriei. A aparținut avocatului Ioan Guriță, fost prefect liberal al județului Tutova, și se află pe lista monumentelor istorice. La un cutremur mediu, imobilul s-ar putea prăbuși. Poate că asta și așteaptă Primăria, în loc să se preocupe de salvarea acestei case, care, reabilitată, ar da o notă aparte zonei. Specialiștii au constatat în urmă cu câțiva ani că structura de rezistență nu este grav afectată, dar că e nevoie de reabilitarea acoperișului, a fațadei și scărilor.

Peste drum, din fericire, o casă veche de 150 de ani a fost salvată de la dispariție. Nu Primăria a reabilitat-o, ci o firmă care în câteva luni a reușit să ridice o clădire estetică, singura  de pe strada – muzeu Constantin Hamangiu.

Dacă imobilele de pe străduța ce poartă numele omului politic și juristului de elită Constantin Hamangiu nu reprezintă decât o secvență dintr-un posibil documentar despre Bârladul anilor 60, strada începe să aibă aspect de secol XXl. Carosabilul a fost lărgit, trotuarele pavate și urmează asfaltarea. Poate, noua administrație a orașului va pune în aplicare supraimpozitarea clădirilor abandonate de proprietari, iar Primăria se va îngriji și de imobilele care îi aparțin, în special de cele de patrimoniu, singurele care ar da un plus de autenticitate orașului. (Mihaela NICULESCU)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Brambureala declarațiilor de impunere pentru salubritate l-a făcut pe primarul Bârladului să vină cu lămuriri în fața presei

de Mihaela NICULESCU   În sfârșit, ...

Noua piață agroalimentară din Negrești ar putea fi terminată anul acesta

Primăria Negrești și-a propus ca în ...

Contribuția lunară pentru contractele de asigurare la sistemul de pensii a crescut la 558 lei

de Dănuț CIOBANU  Contractele de asigurare ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: