Home / Social / Zgârcenia patronilor de a majora salariile va crește exodul forței de muncă în străinătate

Zgârcenia patronilor de a majora salariile va crește exodul forței de muncă în străinătate

de Dănuț CIOBANU

Sindicatele vasluiene avertizează patronatul că, dacă nu majorează salariile, va rămâne fără forță de muncă. Apelul vine în contextul în care este în dezbatare publică un proiect privind creșterea salariului minim pe economie. Sindicaliștii acuză antreprenorii că se zgârcesc, lucru care va potența exodul în străinătate al angajaților. În următorii trei ani, Vasluiul va avea printre cele mai mici salarii din țară. Excepție fac bugetarii, care au lefuri mult mai mari decât în privat.

Sindicatele din județul Vaslui îndeamnă patronatul local să majoreze salariile angajaților, pentru a fideliza forța de muncă. În caz contrar, emigrația forței de muncă va continua și cei care vor avea cel mai mult de pierdut vor fi antreprenorii.

„Patronatul dă dovadă de zgârcenie și nu și-a fidelizat angajații. Din această cauză, o mare parte a forței de muncă locale a plecat în bejenie. Se pleacă masiv din România pentru că afara românii sunt mai bine plătiți. Dacă vrei să menții un angajat în firmă plătește-l bine și fă o echipă cu el, în caz contrar vom avea un exod continuu de oameni”, a spus Gheorghe Croitoru, președintele Sindicatului CNSRL „Frăția” Vaslui.

Sindicatele sunt de părere că actualul salariu net de 1.500 lei este total insuficient pentru acoperirea cheltuielilor zilnice. Practic, salariul minim pe economie trebuie să asigure un coș minim de consum pentru 2,71 membri de familie. Este vorba despre plata utilităților, alimente, medicamente și alte activități din cadrul familiei.

„Eu cred că ar trebui un salariu minim pe economie net de 2.000 lei, pentru a putea face față la actualele prețuri. E greu să trăiești din 1.500 de lei pe lună. Piața românească reacționează imediat când apare o marire de venituri și se scumpesc toate: mâncare, carburant, medicamente, servicii etc. Cum avem convulsii politice crește cursul leului în raport cu euro și toți cetățenii au de pierdut. Cât timp angajatul nu va avea o putere de cumpărare reală va prefera să emigreze”, a mai spus Gheroghe Croitoru.

Viitor sumbru

Județul Vaslui va avea peste trei ani cel mai mic câștig salarial mediu net dintre județele din Moldova. Deși creșterea salariilor bugetarilor a influențat pozitiv nivelul salariului mediu net, Vasluiul continuă să se clasează pe ultimul loc.

Potrivit proiecției Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză privind principalii indicatori economico – sociali în profil teritorial până în anul 2022, Vasluiul va avea peste trei ani un salariu mediu net de 2.936 lei. Restul județelor din regiune vor avea în anul 2022 următoarele salarii nete: Bacău – 3.251 lei, Botoșani – 2.940 lei, Iași – 3.739 lei, Neamț – 2.976 lei, Suceava – 3.050 lei. Practic, de la un salariu prognozat la sfârșitul acestui an la suma de 2.425 lei, în următorii trei ani lefurile vor crește cu 511 lei. La nivel național, în anul 2022 vor avea salarii mai mici județele Vrancea (2.867 lei), Brăila (2.934 lei), Mehedinți (2.929 lei) și Harghita (2.741 lei). La polul opus, câștigul salarial mediu net lunar va fi peste trei ani mult mai mare în județele Ilfov – 4.293 lei, Sibiu – 4.102 lei, Cluj – 4.562 lei și Timiș – 4.349 lei.

Bugetari mulți

Marea majoritate a salariaților din județul Vaslui provin din sistemul bugetar. Practic, dintr-un total de 54.271 salariați, aproximativ 38.000 sunt angajați în sistemul bugetar. Singurele puncte ale industriei vasluiene care au supraviețuit până astăzi sunt societățile Rulmenți Bârlad și Fepa Bârlad, Petal Huși și mai mulți agenți economici din sectorul confecțiilor în diferite zone de la nivelul județului.

Sindicatul CNSLR Frăția Vaslui are 7.000 de membri din sectorul bugetar (sănătate, protecția copilului, învățământ, finanțe publice) și din privat (construcții de mașini, apă și canal, confecții, telecomunicații).

„ Dacă te raportezi la județele țării în care gradul de industrializare este incomparabil mai mare și resursele pe care le au la îndemână acele județe să facă ceva sunt altele. Situația economică a Vasluiului se răsfrânge asupra Moldovei. Fără infrastructură, fără o autostradă care să lege Moldova de Ardeal aici, la noi, nu vine nimeni să investească”, a adăugat Gheorghe Croitoru.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Coronavirusul lovește în economia județului Vaslui: 2.700 contracte de muncă au fost suspendate

de Dănuț CIOBANU  În județul Vaslui au fost suspendate, ...

Doi șoferi, prinși băuți la volan în Negrești, în plină criză de coronavirus

Doi conducători auto au fost prinși băuți la volan ...

Tone de apă și suc, donate Spitalului Județean Vaslui de Crucea Roșie

Tone de apă și suc produs de una dintre ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: