Home / Social / 126 de bolnavi infectați cu HIV/SIDA sunt tratați în spitalele din Vaslui și Bârlad

126 de bolnavi infectați cu HIV/SIDA sunt tratați în spitalele din Vaslui și Bârlad

de Dănuț CIOBANU

În județul Vaslui sunt înregistrate, în prezent, 126 persoane infectate cu HIV/SIDA. Majoritatea bolnavilor provin din familii care au locuit în alte centre urbane din țară și s-au mutat în județul Vaslui. În acest an, au fost infectate două persoane cu HIV, în urma contactelor sexuale cu parteneri multipli. Spitalele din Vaslui și Bârlad asigură tratamentul pentru bolnavii cu SIDA.

Ieri, la sediul Primăriei Vaslui, a fost sărbătorită Ziua Mondială SIDA „Comunitățile fac diferența”. Evenimentul a fost organizat de Asociația „Iris” Vaslui cu sprijinul municipalității, iar printre invitați s-au numărat reprezentanți ai ONG-urilor, Direcției de Sănătate Publică, Poliției, Inspectoratului Școlar Județean etc. Discuțiile s-au axat pe situația HIV/SIDA la nivel local, tratament, importanța testării ca mijloc principal de prevenire și control a infecției HIV etc.

Lenuța Năstruț Volocaru, președintele Asociației „Iris” Vaslui, a spus că la nivelul județului sunt înregistrați 126 de pacienți infectați cu HIV care sunt sub tratament. Cele mai multe persoane infectate provin din familii care s-au retras în județul Vaslui din alte zone ale țării.

Cele două unități de sănătate unde sunt tratate persoanele infectate sunt Spitalul Județean de Urgență Vaslui și Spitalul Municipal Bârlad. În acest acest an, în județ au fost înregistrate două cazuri noi de infecție cu HIV și un deces al unei persoane infectate. Comparativ cu alte zone de la nivel național, în județul Vaslui nu sunt înregistrate multe cazuri noi de SIDA.

„Cele două persoane infectate în acest an au peste 30 de ani și au luat boală în urma întreținerii de raporturi sexuale cu parteneri multipli. În ceea ce privește tratamentul curativ, nu au fost probleme în ceea ce privește asigurarea finanțării pentru achiziționarea de medicamente. Și pentru anul viitor este alocată suma de 3 milioane de lei, iar spitalele care tratează bolnavii își pregătesc deja stocurile cu medicamente. Și pe prevenire s-au desfășurat numeroase acțiuni, pentru a sensibiliza populației privind riscul HIV/SIDA”, a spus Lenuța Năstruț Volocaru.

Primăria Vaslui se implică

În ceea ce privește utilizarea drogurilor injectabile și posibilitatea infectării cu SIDA în urma folosirii în comun a seringilor nu au fost înregistrate cazuri în județul Vaslui. De altfel, la nivel local, heroina injectabilă se folosește foarte puțin, iar consumatorii de droguri preferă canabisul, care nu prezintă un risc în ceea ce privește infectarea cu HIV.

„Deși suntem o comunitate mică, ONG-urile sunt foarte active pe această tematică. Este foarte importantă activitatea de informare, pentru a reduce la maxim numărul celor care se expun la infectarea cu SIDA. Noi, ca și instituție publică, suntem prezenți la toate aceste activități și ne dorim ca și în anul 2020 să fim solicitați în acest sens”, a spus Geanina Tofan, purtător de cuvânt al Primărie Vaslui.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Vasluienii vor încasa în următorii ani printre cele mai mici salarii din România

de Dănuț CIOBANU Vasluienii vor avea ...

O victimă și patru autoturisme avariate, în urma unui accident petrecut în apropiere de Vaslui

Patru autoturisme au fost implicate vineri, ...

Cum au sărbătorit bârlădenii ziua de 24 Ianuarie

Bârlădenii au sărbătorit azi Ziua Unirii ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: