Home / Social / Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad sărbătorește 10 ani de la deschiderea Planetariului

Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad sărbătorește 10 ani de la deschiderea Planetariului

Sâmbăta, la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, va fi sărbătorită împlinirea a 10 ani de la inaugurarea Planetariului. Investiția a fost deschisă în data de 5 decembrie 2009, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene. La data respectivă, obiectivul din Bârlad era al șaselea din țară de acest tip, multe orașe mari din România lipsind de pe această listă.

Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, a spus că prin deschiderea acestui obiectiv, orașul a intrat pe harta astronomică a țării.

„A fost o mare bucurie pentru noi să inaugurăm Planetariul. Dacă la deschiderea investiției muzeul era vizitat de circa 1.500 de persoane anual, de atunci numărul vizitatorilor a crescut de 10 ori. Organizăm în prezent 10 spectacole la Planetariu și niciun muzeu din țară nu mai are așa un număr mare de spectacole. Ne-am dat interesul să punem în valoare Planetariul, pentru ca publicul să aibă ce vedea la noi”, a spus Mircea Mamalaucă.

În paralel cu Planetariul, în perioada imediat următoare se vor face investiții și la Observatorul Astronomic din cadrul muzeului bârlădean. Astfel, urmează să fie achiziționat cel mai mare telescop pentru soare din România, astfel încât cercetările științifice se vor putea derula atât pe timpul nopții, cât și ziua.

„Sâmbătă, 7 decembrie 2019, sărbătorim 10 ani de la inaugurarea Planetariului, pentru ca duminică să organizăm o conferință dedicată comunicării. Chiar dacă tehnologia media s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, noi am uitat să comunicăm față în față. Apoi, un pianist din Sofia va susține un concert extraordinar, prezentând prelucrări din muzica clasică europeană, cu adăugarea unor elemente din folclorul brazilian. Anul îl vom încheia în data de 15 decembrie, cu un cadou pe care îl oferim publicului. O formație de nai de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași va susține un concert cu lucrări clasice și colinde”, a mai spus Mircea Mamalaucă. (Dănuț CIOBANU)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Vasluienii vor încasa în următorii ani printre cele mai mici salarii din România

de Dănuț CIOBANU Vasluienii vor avea ...

O victimă și patru autoturisme avariate, în urma unui accident petrecut în apropiere de Vaslui

Patru autoturisme au fost implicate vineri, ...

Cum au sărbătorit bârlădenii ziua de 24 Ianuarie

Bârlădenii au sărbătorit azi Ziua Unirii ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: