Home / Administratie / S-a deschis Târgul Gogoșilor în centrul civic al Bârladului

S-a deschis Târgul Gogoșilor în centrul civic al Bârladului

Câteva căsuțe anoste, în care se vând aceleași kitsch-uri de ani de zile și eternele gogoși și clătite. Anul acesta, însă, gogoșilor li s-a rezervat un cort întreg, care ar putea stârni interesul inspectorilor DSVSA. Cam acesta este Târgul de Crăciun de la Bârlad. Bârlădenii așteaptă cu speranță, an de an, ca și în orașul lor să se simtă sărbătoarea Crăciunului, dar, exceptând decorațiunile luminoase de pe străzi, Primăria nu poate face mai mult.

Părerea generală a bârlădenilor umblați prin țară e că Târgul de Crăciun din orașul lor e o încropeală nereușită, perpetuată de ani de zile. Nu stârnește niciun fel de emoție, ci dimpotrivă, creează o stare de deznădejde. Poate nici comercianții nu sunt atât de vinovați, de vreme ce organizatorii nu le impun și anumite condiții în care să vândă marfa.

Dacă cei care se ocupă de logistica Târgului au intrat în pană de idei, câțiva bârlădeni îi pot ajuta.

„Ceea ce e prezentat bârlădenilor drept Târg de Crăciun nu e decât o tentativă nereușită. Mai mergem și noi în țară și vedem cum arată târgurile acestea. Incomparabil. Căsuțele sunt luminate frumos, ca de sărbătoare, vânzătorii sunt zâmbitori și politicoși, îmbrăcați adecvat, în costume cu specific – elfi, reni, personaje de basm, astfel încât să și atragă clienții. La noi, aproape că nu-ți vine să privești spre căsuțele cu produse, multe, kitsch-uri ordinare. Mă mir că lipsesc sutienele și chiloții. Cred că cine se ocupă de organizarea târgului ar trebui să impună câteva condiții comercianților. Nu e așa de greu.”, ne-a declarat Maria Pintilie, o bârlădeancă venită cu fiica la patinoar.

De fapt, atracția zonei în care e amplasat așa-zisul Târg de Crăciun o reprezintă patinoarul luminat de umbrela de beculețe, moștenită de la fosta administrație. De aceeași părere este și Mara Chirilă, bunica unei fetițe de 4 ani.

„E un ceva, nicidecum un Târg de Crăciun, ce nu mai impresionează pe nimeni. Au trecut ani mulți de la Revoluție și, din păcate, Sărbătoarea Crăciunului nu se simte nici măcar la intensitatea de atunci. E adevărat că nu exista Moș Crăciun, dar iarna, autoritatea locală se ocupa cu dăruire de amenajarea Orășelului Copiilor. Se simțea că e sărbătoare. Acum se mimează totul. Oamenii sunt blazați, iar târgurile de acest gen, întristează mai mult decât bucură. Au fost câțiva ani după Revoluție, când autoritățile se implicau mai mult pentru a oferi bârlădenilor mici bucurii de Crăciun și Anul Nou. Pentru marea majoritate a bârlădenilor, care își duc viața de azi pe mâine, care nu își permit să meargă la munte sau în străinătate, de sărbători, puțină culoare și bucurie adusă la Târgul de Crăciun înseamnă foarte mult.”, ne-a mărturisit bunica.

Dacă Târgul de Crăciun nu le-a ieșit organizatorilor, poate focul de artificii va fi pe placul bârlădenilor. Anul acesta, din bugetul Primăriei au fost alocați 25.000 de lei pentru spectacolul de lumină de la cumpăna dintre ani. Să sperăm că nu se va întâmpla ca anul trecut, când s-au lansat artificii la înălțime mică, iar cei prezenți au fost nevoiți sa suporte zgomote infernale și să-și ferească ochii de bucățile de carton ce săreau de la tuburile artificiilor care explodau la o înălțime nepermis de mică. (Mihaela NICULESCU)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Brambureala declarațiilor de impunere pentru salubritate l-a făcut pe primarul Bârladului să vină cu lămuriri în fața presei

de Mihaela NICULESCU   În sfârșit, ...

Noua piață agroalimentară din Negrești ar putea fi terminată anul acesta

Primăria Negrești și-a propus ca în ...

Contribuția lunară pentru contractele de asigurare la sistemul de pensii a crescut la 558 lei

de Dănuț CIOBANU  Contractele de asigurare ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: