Home / Social / Creșterea salariilor din sectorul construcțiilor a omorât activitatea de pe șantiere

Creșterea salariilor din sectorul construcțiilor a omorât activitatea de pe șantiere

de Dănuț CIOBANU

Majorarea salariului de bază minim brut în sectorul construcțiilor la suma de 3.000 lei a blocat activitatea în domeniu. Mulți patroni și-au închis firmele, au făcut disponibilizări sau au căutat tot felul de soluții pentru a rămâne pe piață. Decizia de majorarea a salariilor i-a vizat pe toți salariații firmelor de construcții, inclusiv personalul auxiliar, iar patronii nu au avut bani pentru a face aceste plăți.

Majorarea salariului minim în sectorul construcțiilor, de la începutul acestui an, nu a fost o măsură viabilă. Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a precizat că firmele de construcții au fost obligate să ia tot felul de măsuri pentru a supraviețui pe piață: „S-au majorat salariile în cadrul firmelor de construcții și pentru personalul auxiliar(paznici, femei de serviciu secretare etc.). În condițiile în care patronatul era obligat să plătească lunar 3.000 de lei pentru tot personalul, s-au căutat portițe de ieșire din această situație. Primele măsuri au fost de a da oamenii afară, constructori care au ajuns imediat pe piața muncii din țări europene. De asemenea, au fost mulți antreprenori care și-au închis societățile”.

O altă măsură identificate de patronat a fost înființarea de firme paralele, unde a fost angajat personalul auxiliar. În acest fel, s-a ocolit obligația de a achita salariile majorate la tot personalul firmei.

„Patronii au căutat soluții pentru a rămâne în activitate. Dar statul le dă mai întâi otravă la oameni, iar după aceea ei să își caute leacul. Aveau destule probleme pentru a face față la concurența de pe piață și, în loc să îi ajute, statul le-a dat mai multă bătaie de cap”, a explicat Ovidiu Copacinschi.

De la 1 ianuarie 2019, potrivit OUG 114/2018, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în domeniul construcțiilor s-a stabilit la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 17,928 lei/oră. De asemenea, angajații de la firmele care desfășoară activități în sectorul construcțiilor beneficiază de scutire de la plata impozitului pe venit, de 10%, de la plata contribuției la sănătate (CASS), de 10% și de scăderea contribuției la pensii (CAS) de la 25% la 21,25%. Practic, la un salariu minim brut de 3.000 de lei, un angajat primește în mână un salariu net de 2.362 de lei. Pentru a beneficia de aceste facilități, angajatorii trebuie să realizeze cel puțin 80% din cifra de afaceri totală în activități din sectorul construcțiilor.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Județul Vaslui nu va scăpa de blestemul sărăciei nici în următorii trei ani

de Dănuț CIOBANU  Vasluiul va ...

Funcții de conducere mai puține și mai multă mobilitate la DAPPC Bârlad

Măsuri de eficientizare a activității ...

CJ Vaslui va continua modernizarea semnalizării rutiere de pe drumurile județene

Consiliul Județean (CJ) Vaslui continuă ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: