Home / Social / Sărăcie lucie în rândul pensionarilor. Speriați de tăierea pensiilor, bătrânii iau credite mici

Sărăcie lucie în rândul pensionarilor. Speriați de tăierea pensiilor, bătrânii iau credite mici

de Dănuț CIOBANU

În preajma Sărbătorilor de Crăciun, pensionarii săraci din județul Vaslui fac din nou coadă să se împrumute. Sunt bătrâni care împrumută și 500 de lei, de frică că nu vor avea cum să returnează banii, dacă li se va tăia pensiile. Mulți pensionari iau credite pentru a-și cumpăra lemne și mâncare pentru sărbători. Pe lângă persoanele de vârsta a treia, sunt și salariați care își găsesc salvarea în creditele de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Vaslui.

În luna octombrie 2019, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Vaslui a acordat credite în valoare de 7.847.900 lei, iar în luna noiembrie suma împrumutată s-a ridicat la valoarea de 8.960.000 de lei.

Valentina Lupu, președintele CARP Vaslui, a precizat că mulți pensionari iau credite pentru a-și cumpăra lemne și pentru masa de Crăciun: „Mulți pensionari să încălzesc cu energie electrică pentru că nu au avut bani de lemne. Pe lângă căldură, bătrânii vor și ei o bucată de carne de porc pentru Crăciun și își fac aprovizionarea. Sunt mulți care împrumută 500 de lei. Iau bani puțini pentru a reuși să îi dea repede înapoi. Sunt foarte prevăzători. Se gândesc ca în caz de mor să nu lase cumva datorii copiilor și se întind cât este plapuma. Creditele pe care noi le acordăm trebuie achitate în 10 luni, iar dobânda anuală aplicată la totalul sumei este de 6%”.

Cotizația anuală a unui membru este de 50 de lei, iar pentru a lua un credit de 3.000 lei un membru trebuie să aibă un fond depus de 1.000 lei. Primul împrumut pe care un membru CARP Vaslui îl solicită nu poate avea valoarea mai mare de 3.000 lei. Instituția acordă și împrumuturi de maxim 10.000 lei, însă aceste credite se acordă cu foarte mare prudență.

Frică de tăierea pensiilor

Un fenomen mai nou în rândul pensionarilor este că împrumută sume mai mici, din cauză că nu știu ce se va întâmpla cu veniturile lor.

„Mulți se tem, din cauza politicului, că li se va tăia pensia. De aceea, se tem să ia credite mari. Cele mai multe credite sunt cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei. Sunt foarte puțini cei care împrumută 10.000 de lei. Cum nu au împrumuturi mari, caută ca după sărbători să le achite cât mai repede. Noi avem la instituție un total de 5.168 de membri, din care peste jumătate au credite luate. Numai în primele zile acestei luni avem date 120 de împrumuturi și s-au înscris la noi 23 de persoane”, a mai adăugat Valentina Lupu.

Nu de puțin ori, bătrânii nu mai găsesc bani pentru a împrumuta și sunt rugați să revină în aceiași zi mai târziu. Cum se fac primele încasări din ratele la credite, banii sunt virați imediat la pensionarii care așteaptă la rând.

„Facem tot posibilul să onorăm toate cererile pentru împrumuturi. Mă impresionează totuși acești bătrâni, care în ciuda problemelor cu care se confruntă rămân optimiști. Mai abătuți sunt tinerii care vin la noi să se împrumute și ne spun că au tot felul de probleme. Noi avem ca membri și salariați, care se împrumută atunci când au nevoie”, a explicat Valentina Lupu.

27.000 de pensionari au pensie minimă

La această dată, 27.773 de pensionari vasluieni încasează indemnizația socială. Un număr de 20.307 persoane sunt pensionari de stat și 7.466 persoane primesc pensie de agricultori. Conform datelor Casei Județene de Pensii (CJP) Vaslui, în cazul pensionarilor de stat se înregistrează un venit mediu în valoare de 263 lei, cu care se completează de la bugetul de stat diferența de la pensia calculată de drept și până la cuantumul pensiei minime de 704 lei. În situația pensionarilor din agricultură, venitul mediu acordat de la stat pentru completarea pensiei este de 143 lei.

Începând din data de 1 septembrie 2019, creșterea punctului de pensie la valoarea de 1.265 lei a fost dublată și de majorarea pensiei minime la valoarea de 704 lei. Indemnizația socială pentru pensionari, așa cum e definită în OUG nr. 6/2009, se acordă pentru ca fiecare persoană căreia i se calculează o pensie sub un nivel minim garantat să primească cel puțin această valoare de pensie minimă garantată.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Vasluienii vor încasa în următorii ani printre cele mai mici salarii din România

de Dănuț CIOBANU Vasluienii vor avea ...

O victimă și patru autoturisme avariate, în urma unui accident petrecut în apropiere de Vaslui

Patru autoturisme au fost implicate vineri, ...

Cum au sărbătorit bârlădenii ziua de 24 Ianuarie

Bârlădenii au sărbătorit azi Ziua Unirii ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: