Home / Sanatate / DSVSA Vaslui menține unele restricții pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane

DSVSA Vaslui menține unele restricții pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane

Filtrele de control de la intrările și ieșirile din comuna Zorleni, instituite pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane, au fost ridicate ieri. În cele cinci zile, nu a mai fost identificat nici un caz de pestă porcină, așa că s-a renunțat la aceste filtre, însă Direcția Sanitară Veterinară si Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui monitorizează în continuare situația. Marți, de exemplu, au fost organizate controale în trafic, pentru depistarea eventualelor transporturi de porci vii sau sacrificați.

„Filtrele de la ieșirile din comuna Zorleni au fost ridicate, dar, în continuare, sunt menținute restricții. Pe șosele au fost instalate covoare dezinfectante, iar în piețele și târgurile de animale, DSVSA împreună cu Poliția monitorizează activitatea pentru că pericolul nu a trecut. La granițele județului Vaslui, există focare de pestă porcină, notificările primite permanent pe adresa Direcției noastre avertizează asupra faptului că cele mai multe focare de pestă porcină africană au fost raportate in județul Galați, foarte aproape de noi. De aceea, spun că oricând poate izbucni un nou focar și trebuie să fim pregătiți.”, a declarat, pentru Est News, Nelu Munteanu, director adjunct al DSVSA Vaslui.

După 45 de zile de la apariția pestei porcine în Zorleni și de la luarea măsurilor de dezinfecție, dacă nu vor mai apărea cazuri, focarul se va stinge, ridicându-se toate restricțiile prevăzute de legislație. Medicii veterinari sfătuiesc crescătorii să fie atenți la starea de sănătate a porcilor și dacă observă modificări în starea clinică a animalelor, nu mănâncă, au o digestie defectuoasă, sunt apatice, să anunțe de urgență medicul veterinar. Boala nu se transmite la om, dar prin transportul porcilor sau a cărnii, pesta porcină se poate răspândi rapid în rândul acestor animale.

„Porcii pot fi sacrificați în gospodăriile proprietarilor, dar nu în alte localități. Pesta porcină este prezentă la nivelul întregii țări, excepție făcând două județe din Ardeal. De aceea, trebuie să fim pregătiți. Primul focar din județ a fost depistat în luna septembrie la Murgeni și a fost stins. Al doilea focar este cel apărut recent la Zorleni, care nu a fost stins și pentru care sunt menținute restricțiile, prin monitorizarea aglomerărilor din târgurile de animale și piețe.”, a mai adăugat medicul veterinar Nelu Munteanu. (Mihaela NICULESCU)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Gripa a ajuns la hotarul județului! Mai avem timp să ne vaccinăm!

Vasluieni, fiți precauți, gripa se apropie ...

Bilanțul donărilor de sânge la CJTS Bârlad

Anul 2019 nu a fost unul ...

Cine nu respectă depozitarea selectivă a deșeurilor la Bârlad? Cetățenii sau Urbana?

de Mihaela NICULESCU   Bârlădenii sunt, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: