Home / Social / Firmele de construcții sunt în pragul falimentului. Statul nu le-a decontat lucrările pe ultimele luni

Firmele de construcții sunt în pragul falimentului. Statul nu le-a decontat lucrările pe ultimele luni

de Dănuț CIOBANU

Firmele de construcții așteaptă cu disperare banii pentru lucrările executate la proiectele PNDL. La această dată, facturile neachitate sunt din luna octombrie, iar constructorii au nevoie urgentă de bani. Patronii au de plătit salarii, materiale de construcții, în condițiile în care nu dispun de resurse financiare. Sunt firme care și-au cheltuit rezervele proprii sau au făcut credite la bănci pentru a finanța lucrările, iar acum nu mai au bani să restituie împrumuturile.

Firmele de construcții din județul Vaslui care au realizat lucrări la proiectele din cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) nu și-au primit banii în ultimele luni. Mai exact, este vorba despre lunile octombrie, noiembrie și decembrie 2019, perioadă în care activitatea de pe șantiere s-a desfășurat la turație maximă. Pentru a finanța toate aceste lucrări, firmele care au câștigat la licitație execuția proiectelor au făcut credite la bănci sau au folosit rezervele financiare proprii, iar acum au nevoie de bani pentru a continua activitatea.

Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a spus că fiecare firmă care execută proiecte prin PNDL 2 așteaptă banii, care nu au mai venit de câteva luni: „Am fost căutat de administratorii mai multor firme de construcții din județul Vaslui, care se plâng că nu le-au fost decontate lucrările realizate. Firmele au investit în acele lucrări și au nevoie urgentă de resurse financiare. La rândul lor, au de plătit salariile angajaților, au de achitat materiale la furnizori etc. Firmele din județul nostru nu au o potență financiară mare, nu sunt firme care să aibă rezerve și, în consecință, nu pot dă lucreze pentru mult timp în avans”.

De altfel, la ultima ședință a Consiliului Județean (CJ) Vaslui, s-a luat în discuție problema cu care se confruntă UAT-urilor, în plata facturilor pentru lucrările executate de constructori.

„Solicitările UAT-urilor la lucrările executate și neplătite la obiective diverse, care sunt în diverse stadii de execuție, sunt mai mari față de tot ce am dat noi, inclusiv la ultima rectificare. Dumneavoastră, ca și consilieri județeni, să îi îndrumați pe primari să respecte legea, să își prezinte aceste nevoi financiare, pentru a le aloca fonduri în vederea stingerii datoriile existente”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

Banii nu au ajuns în teritoriu

Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat rectificarea bugetului general consolidat și a alocat suma de 1,8 miliarde de lei pentru proiectele din PNDL. Banii au fost virați pentru plata facturilor firmelor private, care au executat proiectele din cadrul programului. La nivelul județului Vaslui, au început să fie recepționate primele proiecte din portofoliul de 251 investiții finanțate de Ministerul Dezvoltării prin PNDL 2. CJ Vaslui acordă asistență tuturor UAT-urilor, inclusiv financiară, pentru ca primăriile să implementeze proiectele la termen.

“Noi avem o rezervă financiară de circa 20 milioane de lei pentru a onora facturilor constructorilor, până când vor ajunge în județ banii virați de Guvern. Vom face decontări pentru proiectele derulate de CJ Vaslui. Pentru restul proiectelor implementate de UAT-uri, banii vin de la Ministerul Dezvoltării. Firmele au nevoie imediat de bani pentru că, dacă nu se fac plăți până în data de 20 decembrie, atunci intrăm în anul viitor. Multe firme de construcții nu vor trece iarna dacă nu primesc banii. Constructorii au lucrat în avans și sperăm ca vor da drumul la plăți. Au fost pe șantiere inspectorii de la Inspectoratul în Construcții, pentru a verifica dacă lucrările prevăzute în facturi au fost realizate, și așteptăm banii”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui.

Județul Vaslui se clasează pe locul al II-lea la nivel național, în ceea ce privește valoarea proiectelor care sunt implementate prin PNDL 2 (2017 – 2020). Valoarea totală a celor 251 proiecte din cadrul PNDL 2 se ridică la suma de 860 milioane de lei.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Angajatorii vasluieni și Inspecția Muncii au făcut pace la Comisia de Dialog Social

Ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la ...

Cum rezolvă primarul „Pinocchio” problema spațiului locativ la Bârlad

de Mihaela NICULESCU   Mințită și abandonată. Așa se ...

Expoziție dedicată luptei polonezilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui și Consiliul Județean ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: