Home / Social / Concurs de tradiții și obiceiuri de iarnă, la Școala nr. 1 din Gherghești

Concurs de tradiții și obiceiuri de iarnă, la Școala nr. 1 din Gherghești

Au venit colindătorii la Gherghești! Vineri, 13 decembrie, Școala Gimnazială nr. 1 din Gherghești a fost pentru câteva ore locul în care tradițiile și obiceiurile de iarnă au fost la ele acasă.

Elevi din Puiești, Pogana și Gherghești, dar și ai altor școli din județ, au prezentat colinde, plugușoare și alte tradiții și obiceiuri de iarnă în cadrul celei de-a treia ediții a concursului județean „Tradițiile și obiceiurile de iarnă ale românilor”.

Pe lângă datinile de iarnă prezentate de elevi sub coordonarea profesorilor lor, au fost etalate în afara concursului și preparate culinare care se gătesc în această perioadă de post în zona noastră. Bunătățile au încântat participanții atât prin aspect cât și prin miros și gust. Câteva gospodine din mai multe sate și-au prezentat bucatele preparate în casă, de la sărmăluțe de post gătite în oale de lut, la fasole bătută, plăcinte cu varză, plăcintă cu bostan, turte cu nucă, până murături, prăjituri de post și colaci pufoși și bine crescuți.

Sufletul activității a fost profesoara Mirela Stoica, directoarea Școlii Gimnaziale nr. 1 din Gherghești, inițiatoarea concursului.

„Scopul principal al proiectului este cunoașterea, păstrarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor locale ale românilor, dar și cultivarea în sufletul copiilor a dragostei pentru acestea. E bine că încă sunt păstrate și cunoscute tradițiile din zona noastră. Umblatul cu Steaua și colindatul în ajunul Crăciunului, urătura tradițională din ajunul Anului Nou și colindele cu măști de Anul Nou sunt tradiții specifice comunei Gherghești. În partea de nord a comunei, mai exact în satul Chetrosu, se păstrează destul de bine Vălăretul. Ceata Vălăretului diferă de la un sat sau de la o zonă la alta prin componență și prin măștile zoomorfe reprezentative. La Chetrosu avem Capra și Ursul, Harapii, Babele și moșnegii. Sunt tradiții și obiceiuri străvechi, care merită promovate în rândul tinerei generații, noi, cadrele didactice, având datoria de a duce mai departe tradiția”, ne-a declarat Mirela Stoica.

Concursul desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute la Școala nr. 1 din Gherghești face parte din proiectul județean intitulat „Din cufărul bunicii”, derulat de școala din Gherghești în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, Casa Corpului Didactic Vaslui, Biblioteca Municipală „Stroe S Belloescu” Bârlad, Școala Gimnazială nr. 1 Pogana, Liceul Tehnologic Puiești și alte școli din județ.

Printre cei care au obținut locul I la acest concurs s-au aflat Ansamblul Vălăretul din Chetrosu, de la Scoala Chetrosu, îndrumător profesor Vasile Gherghescu, membrii grupului de urători ai Școlii Gimnaziale din Pogana, coordonați de profesorul Ion Dobrin, și corul de colindători, Mlădițe Ghergheștene, al Școlii Gimnaziale nr. 1 Gherghești,  dirijat de profesoara Ramona Stoica. Acest cor a participat la mai multe emisiuni televizate, la posturile Favorit și Etno, însă, din păcate, este prea puțin cunoscut în județul nostru. (Mihaela NICULESCU)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Ce au descoperit edilii bârlădeni la punctele gospodărești?! (Video)

Dezamăgire cruntă în rândul reprezentanților ...

Unsprezece rable ridicate! Alte sute zac pe străzile Bârladului!

Promptitudine… la pont! „Magazia” roșie ...

Cine nu respectă depozitarea selectivă a deșeurilor la Bârlad? Cetățenii sau Urbana?

de Mihaela NICULESCU   Bârlădenii ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: