Home / Administratie / Critici dure pentru modul în care s-a făcut reabilitarea fântânilor din parcul Teatrului „Victor Ion Popa”

Critici dure pentru modul în care s-a făcut reabilitarea fântânilor din parcul Teatrului „Victor Ion Popa”

Regretabil! Primăria Bârlad a dorit să reabiliteze cele două fântâni arteziene din parcul Teatrului „Victor Iona Popa”, numai că operele de artă create în 1955 s-au transformat în doua lucrări de prost gust, asemănătoare cu cele de la băi, ridicate în perioada comunistă.

Sculpturile, opere ale mai multor artiști de seamă, nu mai sunt puse în valoare așa cum a fost gândit inițial proiectul de amenajare a parcului. Cu excepția faptului că amorașii au fost curățați și cât de cât recondiționați, tot efortul de așa-zisă restaurare a fost zadarnic. Ansamblurile au pierdut din valoarea artistică pentru simplul fapt că Primăria nu a consultat un specialist în restaurare, deși avea de unde. S-a intervenit brutal, fără a se respecta proiectul inițial, e de părere Nicoleta Arnăutu, muzeograf cu mare experiență.

„Este total modificat proiectul fântânilor față de cum l-au gândit autorii, în 1955. Arată mai mult decât urât. Fântâna a fost gândită ca o compoziție romantică, prin care amorașii erau puși în valoare prin bordura fântânii, care avea o anume liniaritate întreruptă la capetele cu mici capiteluri, amorașii erau plasați pe un dâmb realizat din pietre de râu, pe care apa cădea asemenea unei cascade. Gândirea geometrică a solului, bordura și culoarea bazinului, ledurile albastre de pe marginea fântânii, sunt o intervenție brutală în creația artistului.”, a declarat, pentru Est News, Nicoleta Arnăutu.

Proiectul de sistematizare a parcului amenajat odată cu construirea Teatrului „Victor Ion Popa”, în 1955, a fost realizat de George Pohrib, arhitectul șef al orașului, execuția fiind coordonată de inginerul șef Dumitru Corpaci. În cadrul proiectului, parcul a fost încredințat mai multor sculptori, membri ai UAP din Iași și București. Artiștii care au înnobilat parcul teatrului cu opere de artă și ansambluri bine gândite au fost sculptorii: Iftimie Bârlădean, Vladimir Florea, Naum Corcescu, Ion Vlad și Marcel Guguianu.

„În cadrul proiectului parcului care se numea „Alexandru Vlahuță”, autorii au folosit dale de piatră pentru fântâni dar și pentru postamentele celor patru vase amplasate în parc, provenite și recuperate de la Școală Normală, care fusese bombardată. Artiștii au folosit acele dale pentru a păstra vie în memoria bârlădenilor amintirea acelei școli. Parcul teatrului a fost bine gândit, amplasarea vaselor și fântânilor nefăcându-se la întâmplare. Cele patru vase sunt amplasate pe de o parte și a alta a aleei principale, încadrând perfect fiecare fântână în parte. Dacă ne uităm atent, de o parte și de alta a fiecărei fântâni cu amorașii ce strâng la piept un pește, vom vedea că sunt plasate la distanțe egale vasele. S-a dorit o îmbinare a artei populare cu cea romantică.”, a mai adăugat Nicoleta Arnautu.

Așadar, totul a fost gândit la milimetru de către arhitectul orașului anilor 55, dar actualele autorități locale nu au respectat proiectul, probabil că nici nu îl cunoșteau. Au dat pe mâna unor constructori o operă de artă și a ieșit ceva de prost gust, ce nu onorează memoria înaintașilor.

„Orice operă de artă se deteriorează, dar există specialiști în restaurare. Părerea mea este că cei care au făcut acest lucru nu știau ca o fântână este o operă de artă, gândită de un artist sau un grup de arhitecți peisagiști. Ar fi fost de dorit ca intervenția asupra acestor opere sa se facă în cunoștință de cauza.”, a concluzionat muzeografa Nicoleta Arnăutu.

Primăria Bârlad nu s-a consultat cu specialiștii, după cum se poate constata. Dacă a dorit să dea o nota modernă celor două fântâni, nici asta nu i-a ieșit. Și în acest caz, ar fi trebuit să consulte un specialist, dar s-a limitat la a aborda lucrarea întocmai ca pe una utilitară. (Mihaela NICULESCU)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Peste 1.000.000 de măști chirurgicale pentru medicii de familie

Începând de astăzi,  7 aprilie 2020, un număr de ...

Copil de 13 ani, intoxicat cu medicamente, transferat în stare gravă la un spital din Iași

Un copil de 13 ani, din județul nostru, a ...

Bărbat găsit mort de către fiul său în curtea unei locuințe din Portari. Poliția face anchetă

Un bărbat de 51 de ani a fost găsit ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: