Home / Social / Anul 2019 a adus mediul de afaceri din județul Vaslui în pragul falimentului

Anul 2019 a adus mediul de afaceri din județul Vaslui în pragul falimentului

de Dănuț CIOBANU

Anul 2019 a fost o perioadă nefastă pentru mediul de afaceri vasluian. Numeroasele modificări ale legislației fiscale, precum și concurența neloială a statului în ceea ce privește salarizarea au dus la închiderea a peste 1.600 de firme. Investițiile au scăzut, PIB-ul a scăzut, în timp ce o bună parte a forței de muncă a migrat din privat în sectorul bugetar sau în străinătate.

Anul 2019 a fost o perioadă extrem de grea pentru oameni de afaceri. Modificarea zilnică a legislației financiare a bulversat activitatea firmelor și a determinat mulți antreprenori să își închidă afacerile.

„Am avut o legislație schimbătoare și în anul 2018 și în acest an. În fiecare zi a fost aprobată o lege nouă sau a fost modificată una existentă. Ne punem întrebarea: când mai avem timp să muncim, dacă trebuie să studiem legile care se dau?! Aceste acte normative nu au venit cu aspecte pozitive pentru mediul de afaceri, doar ne-au încărcat cu taxe și impozite. OUG nr. 114/2018 a influențat puternic activitatea agenților economici, a dus la scumpiri în lanț a materialelor de construcții, carburantului etc”, a spus Ovidiu Copacinschi, președintele Asociație Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (APIMM) Vaslui.

Spre exemplu, în anul 2018, au fost emise un număr de 1.388 de acte normative pe legislația fiscală, iar în primele șase luni ale acestui an fost adoptate 614 acte normative care reglementează spațiul fiscal.

Statul concurează neloial mediul privat

Consecințele lipsei de predictibilitate a legislației și creșterea obligațiilor fiscale pentru oamenii de afaceri au condus la închiderea unui număr mare de societăți comerciale. Astfel, dacă în primele nouă luni ale anului trecut au fost radiate 614 firme, până în luna septembrie a anului 2019 nu mai puțin de 1.262 societăți au fost radiate din Registrul Comerțului. Spre exemplu, numai în luna septembrie 2019 au fost radiate 42 de firme. La acest fenomen se adaugă și cele 179 de societăți care și-au suspendat activitatea și 217 au fost dizolvate. În total, în acest an, a ieșit de pe piață un număr total de 1.658. Un alt element major care a acționat negativ asupra mediului de afaceri a fost politica salarială din sectorul de stat.

„Legea adoptată în mediul bugetar se numește legea unitară a salarizării, însă acest act normativ a dezechilibrat și mai mult raportul dintre salariul mediu din privat și salariul mediu din zona bugetară. În loc să fie un partener al mediului de afaceri, statul s-a transformat într-un concurent redutabil și, datorită salariilor mult mai mari, a atras o parte din forța de muncă din privat. Este justificat ca oamenii să dorească salarii mai mari, însă această politică aduce grave prejudicii mediului de afaceri”, a explicat Ovidiu Copacinschi.

Patroni stresați

În cursul lunii septembrie 2019 a fost lansată Cartea Albă a IMM-urilor, în care sunt scoase în evidență situațiile prin care trec întreprinzătorii. În zona Moldovei, pentru acest an, 21% dintre antreprenori consideră că există o situație favorabilă mediului de afaceri, 46% au o poziție neutră, iar 33% consideră că este o situație stânjenitoare mediului de afaceri.

„În general, acest an a fost unul dificil pentru mediul de afaceri. Numărul de societăți care activează în sectorul privat a scăzut, PIB-ul a scăzut, investițiile au scăzut. Eu sunt totuși o persoană optimistă și sper ca în noul an lucrurile să se schimbe în bine.Tocmai de aceea, acum la sfârșit de an le mulțumesc antreprenorilor pentru munca depusă și rezultatele pe care le-au obținut. Ei reprezintă baza salarială și asigură prin bugetul de stat funcționarea instituțiilor statului. Le urez la mulți ani lor și firmelor lor, care au reușit să își ducă la bun sfârșit planul de afaceri!”, a mai spus Ovidiu Copacinschi.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Angajatorii vasluieni și Inspecția Muncii au făcut pace la Comisia de Dialog Social

Ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la ...

Cum rezolvă primarul „Pinocchio” problema spațiului locativ la Bârlad

de Mihaela NICULESCU   Mințită și abandonată. Așa se ...

Expoziție dedicată luptei polonezilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui și Consiliul Județean ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: