Home / Social / Restart pentru Asociația Astronomică „Sirius” din Bârlad

Restart pentru Asociația Astronomică „Sirius” din Bârlad

Asociația Astronomică „Sirius” – Club UNESCO (AAS) din Bârlad are de câteva zile un sediu nou. Acesta se afla în incinta Școlii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici”, în laboratorul de informatică al școlii. Cei care deja sunt membri ai asociației, dar și cei care vor deveni în următoarea perioadă, vor avea la dispoziție aparatură și accesorii cu ajutorul cărora vor putea să aprofundeze cunoștințele despre astronomie, atât din punct de vedere teoretic cât și practic.

Sediul asociației este dotat, printre altele, cu o tablă interactivă, un scanner și un telescop solar performant, cu un diametru de 70 mm. Urmează ca în scurt timp să sosească și un al doilea telescop, cu un diametru de 406 mm, unul dintre cele mai mari existente la ora actuală. Dotarea sediului cu aparatură, printre care și două telescoape performante, nu ar fi fost posibilă fără sponsorizarea pe care a primit-o AAS din partea omului de afaceri bârlădean Constantin Duluțe.

„Nu am cuvinte pentru a mulțumi domnului Duluțe pentru implicarea de care a dat dovadă în privința finanțării unui proiect pe care l-am adus la cunoștință Primăriei, anul trecut. Proiectul <<Creșterea performanței în activitatea Asociației Astronomice Sirius prin realizarea unui laborator de astrofizică>> avea nevoie de 15.000 de lei. Atât am cerut Primăriei pentru a demara activitatea la noul sediu. Surpriza a fost foarte mare când am aflat ca domnul Duluțe ne va sponsoriza cu aproape 50.000 de lei. Pot spune că astrele s-au aliniat anul acesta, pentru că am reușit să amenajam un sediu nou, într-o zonă centrală și într-o școală gimnazială de unde au plecat doi olimpici internaționali la Astronomie, Vlad Mărgărint și Nicu Șerban. Școlile din oraș sunt instituțiile de unde vom putea recruta membri în asociația noastră, atât pentru a-și îmbogăți cunoștințele de astronomie, cât și pentru a face performanță. Noi participam până acum la Olimpiada de astronomie, cu elevi de peste 15 ani, la categoria juniori. Speram ca, de acum încolo, sa putem participa cu elevi de gimnaziu. Îi așteptăm pe toți iubitorii acestei discipline, care, din păcate, din anul 2000 nu se mai studiază nici în școli, nici în licee, să vina la sediul AAS dacă sunt pasionați de astronomie. Așteptăm atât adulții cât și copiii, în fiecare duminică, începând cu ora 10.”, a declarat Ioan Adam, președintele AAS Bârlad, asociație înființată în anul 2000.

Acesta, de altfel, a susținut în urmă cu câteva zile, o conferință de presă în noul sediu al asociației, la care au participat prof. Georgel Bradu, directorul adjunct al școlii care găzduiește AAS, și învățătoarea Magdalena Tănăsache, de la aceeași școală, sosită recent de la Bruxelles, unde a participat la un workshop organizat de Agenția Spațială Europeană.

Profesorul Ioan Adam, proaspăt pensionar, spune ca a pășit cu dreptul în acest an și că un vis pe care și l-a dorit îndeplinit încă de acum patru ani, a devenit realitate. Președintele AAS a mulțumit Primăriei pentru sprijinul acordat, generosului om de afaceri Constantin Duluțe și conducerii Școlii „Episcop Iacov Antonovici”. Aceasta din urmă s-a îngrijit să doteze sediul AAS cu mobilier și alte accesorii, reabilitând din temelii o dependință din curtea școlii, transformând-o într-un corp de clădire solid, amenajat corespunzător desfășurării activității în condiții excelente, atât în cadrul laboratorului de informatică, cât și în cadrul AAS.

În noul sediu, se va desfășura, la anul, faza locală a Olimpiadei de Astronomie și tot din 2020, AAS va începe sa colaboreze cu școli din Europa. Atât reprezentanții asociației cât și cei ai școlii promit că dotarea sediului AAS se va îmbunătăți treptat. (Mihaela NICULESCU)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Firmele vasluiene și-au învățat lecția după ultima criză economică, populația nu!

Amânarea plății ratelor la bănci cu până la nouă ...

Peste 200 de polițiști din județul Vaslui, mobilizați pe frontul anticoronavirus

La data de 26 martie 2020, situația epidemiologică din ...

Bătrânii vasluieni către Guvernul României: ”Suntem îngroziți de prețurile la alimente și medicamente!”

de Dănuț CIOBANU  Persoanele în vârstă din județul Vaslui ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: