Home » Invatamant » Revenită de la Liceul Militar în vacanță, Florentina Albu Neculai și-a colindat consătenii în biserica din Ivești

Revenită de la Liceul Militar în vacanță, Florentina Albu Neculai și-a colindat consătenii în biserica din Ivești

Florentina Albu Neculai, îndrăgita interpretă de muzică populară, comoară a Iveștiului, și-a petrecut vacanța de iarnă acasă. Este elevă a Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța, în anul II, și a dorit să vină acasă și să petreacă alături de familie și de cei dragi sufletului ei, atât Crăciunul cât și Revelionul.
Chiar dacă este departe de casă, elevă la un liceu militar de prestigiu, Florentina păstrează în suflet tradițiile locurilor natale și nu uită niciodată de unde a plecat. De fiecare dată când revine în sat, nu uită de cântecul și portul popular și le cântă iveștenilor frumoasele piese folclorice pe care le-a învățat de mică.
„Nimic nu se compară cu frumusețea sărbătorilor de iarnă petrecute în satul meu, cu părinții și rudele alături. Ne-am bucurat împreună de bucatele specifice acestor sărbători și am mers cu colindul și plugușorul la biserică.”, ne-a mărturisit Florentina Albu Neculai.
Neculai Alexa, părintele paroh al bisericii din Ivești, a primit-o cu drag să colinde, la fel cum a făcut și de Anul Nou, când, împreună cu fratele său, Florentina a spus Plugușorul în fața enoriașilor veniți la biserică.

Printre orele de pregătire teoretică și instrucție de la liceu, Florentina participă și la evenimente muzicale în țară. În luna octombrie, tânăra interpretă de muzică populară a participat la Festivalul „București”, organizat de Mihai Trăistariu. A făcut parte din juriul festivalului pentru copii, dar a primit ca interpretă și un premiu. A cântat, de asemenea, la Schela, Galați, într-un spectacol caritabil alături de George Forcos Palade, mentorul său, dar și împreună cu alți artiști cunoscuți, precum Mioara Velicu, Gabriela Manole Diaconescu, Elisabeta Turcu, Silviu Covaci etc. Florentina a făcut și înregistrări pentru televiziune și a apărut înainte de Crăciun pe postul Favorit, cu două piese, una de muzică populară și alta din repertoriul cântecelor ostășești. În aceste zile, câte i-au mai rămas din vacanță, învață. Are multe teme de pregătit pentru școală și vrea să le rezolve pe toate. Va reveni acasă și de Paște, când, de asemenea, va merge la biserică să cânte, dar, dacă timpul ii va permite, nu va refuza nicio invitație la evenimentele folclorice organizate în județ sau în altă parte a țării. Va fi în continuare același mesager sincer la cântecului popular iveștean. (Mihaela NICULESCU)

About admin

%d blogeri au apreciat: