Home » Sanatate » Sute de persoane din județ au donat sânge în luna decembrie

Sute de persoane din județ au donat sânge în luna decembrie

Număr record de persoane venite să doneze la Centrul Județean de Transfuzii Sanguine (CJTS) din Bârlad, în luna decembrie. 566 de persoane s-au adresat centrului luna trecută, cu peste o sută mai mult decât în lunile obișnuite din an.

Personalul CJTS a constatat că un număr mare de donatori au fost înregistrați datorită campaniilor umanitare în care au fost implicați. Pe 30 decembrie, de exemplu, au donat sânge 50 de persoane. Ieri, în prima zi de la deschiderea centrului după vacanța de sărbători, s-au prezentat 30 de donatori, un număr destul de mare, spun reprezentanții centrului. Date statistice mai exacte vor fi făcute publice după jumătatea lunii ianuarie, când se va putea face o comparație între numărul de donări înregistrate în 2019 și cel din anul anterior.

Numărul donatorilor nu este nici pe departe suficient pentru acoperirea solicitărilor și crearea unei rezerve substanțiale de sânge în centru și spitale, iar o cauză a acestui fapt o reprezintă inexistența unui punct de lucru al CJTS la Vaslui. De aproape doi ani, se fac demersuri pentru deschiderea acestui punct de transfuzii, dar încă nu a fost inaugurat. Populația din județ care locuiește în zone mai apropiate de Vaslui speră ca punctul de recoltare sa devină funcțional anul acesta, pentru a putea veni să doneze mai aproape de casă. (Mihaela NICULESCU)

About admin

%d blogeri au apreciat: