Home » Administratie » Viticultorii vasluieni au dat lovitura: anul trecut au avut o recolta de 72.697 tone struguri de vin

Viticultorii vasluieni au dat lovitura: anul trecut au avut o recolta de 72.697 tone struguri de vin

Viticultorii din judetul Vaslui au avut o recolta buna la strugurii de vin si de masa, in anul trecut. Conform datelor Directiei pentru Agricultura a Judetului (DAJ) Vaslui, dupa încheierea perioadei de recoltare a strugurilor, centralizarea cantitatilor la productiile de struguri de vin s-a situat la valoarea de 72.697 tone, rezultând o productie medie la strugurii de vin de 8.692 kilograme/ hectar. in schimb, recolta obtinuta la strugurii de masa a fost de 874 tone, cu o productie medie de 5.395 kilograme/hectar.
„Strugurii din anul trecut au avut un continut de zahar ridicat, pentru a se obtine un vin de calitate. Avem in judet viticultori cu experienta, care aplica tehnologiile si au facut investitii importante in ultimii ani. Au fost instalate sisteme de irigare prin picurare, au fost inlocuite soiurile, precum si sistemele de sustinere. Avem un sector viticol dezvoltat, care exporta vinuri de calitate in mai mute tari”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.
in judetul Vaslui sunt cultivate cu vita de vie din soiuri nobile pentru vin 3. 965 hectare si 162 hectare cu struguri de masa.
Printre soiurile nobile existente in judetul Vaslui predomina soiurile albe: Feteasca regala, Feteasca alba, Aligote, Zgihara de Husi, Sauvignon blanc, Riesling italian. De asemenea, viticultorii locali detin si suprafete importante cultivate cu soiul rosu Merlot, precum si cu soiuri de masa ca Perla de Csaba, Victoria, Muscat de Hamburg etc.
Producatorii de struguri pentru vin, care comercializeaza struguri din propria recolta, au obligatia de a tine evidenta productiei si a modului de valorificare a acesteia în carnetul de viticultor. Aceasta obligatie revine tuturor producatorilor, indiferent de suprafata cultivata.
(Danut CIOBANU)

%d blogeri au apreciat: