Home » Invatamant » Povestea descoperirii care a pus Bârladul pe harta cerului

Povestea descoperirii care a pus Bârladul pe harta cerului

de Mihaela NICULESCU

 

O nouă descoperire astronomică a muzeografului Ciprian Vîntdevară, de la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad! În noaptea de 6 spre 7 noiembrie 2019, pe când încerca să măsoare fluxul de lumină al unor stele, muzeograful bârlădean a avut șansa să descopere o stea variabilă, neidentificată până acum.

În acea noapte a încercat să cerceteze bolta cerească pentru prima oară cu ajutorul testelor fotometrice și ulterior avea să constate că, de fapt, descoperise o stea variabilă care nu era trecută în baza de date a Asociației Americane pentru Observarea Stelelor Variabile. Singura descoperită la Bârlad, din cele 19, câte au fost descoperite cu telescoapele din România.

„Am descoperit din întâmplare o stea variabilă, pe care am numit-o Bârlad V1. În intervalul orar  21 – 3 dimineața, în noaptea de 6 noiembrie, efectuam cercetări cu telescopul Observatorului Muzeului. Un telescop pentru amatori, dotat cu echipamente pentru astrofotografie și cercetare științifică. Am luat câteva imagini în cadrul testării fotometrice, prin care se măsoară fluxul de lumină al unei stele. Cadrele surprinse au fost analizate de mine pentru a observa dacă în câmpul respectiv există stele variabile. O stea variabilă este acea stea care își schimbă strălucirea. Am identificat patru stele variabile și în funcție de coordonatele respective, le-am căutat în baza de date a Asociației Americane pentru Observarea Stelelor Variabile. Trei figurau în baza de date, însă una nu. Am crezut că este o eroare. După o lună, pe 4 decembrie, am reluat observațiile la aceleași coordonate și s-a întâmplat același lucru – steaua respectivă nu era trecută în baza de date a asociației. M-am bucurat pe jumătate, pentru că nu aveam confirmarea Asociației Americane pentru Observarea Stelelor Variabile. Am întocmit un raport științific pe care l-am trimis acestei asociații, iar răspunsul l-am primit pe 30 decembrie. Abia atunci am aflat cu certitudine că descoperisem o stea variabilă neștiută de nimeni”, a declarat, pentru Est News, Ciprian Vîntdevară.

Vestea acestei descoperiri a făcut înconjurul țării, Bârladul afirmându-se altfel tot mai mult în domeniul cercetării astronomice, după ce în anii trecuți elevii bârlădeni s-au impus chiar și la olimpiadele internaționale de profil.

Bârlad V1 este prima stea variabilă care este vizualizată și descoperită cu telescopul Observatorului din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan”, un telescop al cărui oglindă principală are diametrul de 20 cm. Celelalte 18 stele variabile au fost descoperite la Observatorul Complexului Muzeal din Galați și la cel din Schela (Galați).

Ciprian Vîntdevară a fost inițiat la Observatorul Astronomic din Galați și de când a fost angajat la muzeul din Bârlad și-a pus toată experiența și pasiunea în slujba publicului iubitor de astronomie. Cercetarea bolții cerești ocupă un rol primordial pentru acesta, iar rezultatele se văd deja. Pe lângă descoperirea acestei stele variabile, în anul 2015, același pasionat muzeograf a descoperit, în premieră pentru România, o novă roșie luminoasă din Galaxia Mesier 101.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*