Home » Cititor » Dublă sărbătoare, marcată la CARP Bârlad

Dublă sărbătoare, marcată la CARP Bârlad

„A fost odată ca-n povești, a fost ca niciodată… este și va fi Eminescu”. Sub acest titlu, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Bârlad va sărbători cei 170 de ani de la nașterea poetului național.

Evenimentul aniversar va fi organizat astăzi, începând cu ora 11, în sala „Al. I. Cuza” din incinta Asociației. O perspectivă asupra operei eminesciene va fi prezentată de invitate speciale, profesoarele Alexandrina Pascal și Lucia Munteanu. Vor recita versuri din lirica eminesciană Petruș Andrei și Livia Andrei, iar elevi ai Școlii Gimnaziale de Arte „N. N. Tonitza” vor interpreta piese muzicale pe versurile poetului nepereche.

„Ziua de 15 ianuarie este Ziua Culturii Naționale, ziua în care s-a născut genialul poet Mihai Eminescu. Impactul vieții lui Eminescu asupra societății românești și amprenta pusă asupra generațiilor de după moartea sa pot fi rezumate în citatul lui Eugen Simion: <<Unii, pentru că îl izolează pe Eminescu, vor să îl transforme într-un muzeu. Eminescu este un fenomen viu și fiind un mare poet se lasă judecat de toate generațiile și rezistă. Ceilalți, denigratorii lui, … nu pricep ce reprezintă Eminescu pentru poezia românească și chiar cea universală, ori pricep și sunt răuvoitori. Eminescu este un poet viu, care poate să-ți placă sau să îți placă mai puțin>>, se menționează în prezentarea evenimentului organizat de CARP Bârlad.

Să sperăm că în acest an, elevi dar și alți bârlădeni, indiferent de vârstă, vor așeza pe 15 ianuarie câte o floare la cele două busturi ale poetului sărbătorit, busturi care se află amplasate în fața Centrului Cultural „Mihai Eminescu”, respectiv în Parcul Teatrului „V. I Popa”. Nu din obligație, ci din respect pentru un poet care, în ciuda trecerii timpului, este tot mai actual și tot mai greu de egalat. (M.N.)

About admin

%d blogeri au apreciat: