Home » Sanatate » Județul nostru, controlat de Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală din cauza focarelor de pestă porcină africană

Județul nostru, controlat de Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală din cauza focarelor de pestă porcină africană

Județul Vaslui va fi verificat, săptămâna viitoare, de o echipă de audit a Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animală, pe fondul apariției în ultimele luni a unor focare de pestă porcină africană. Experții vor controla și alte județe din țară pentru a vedea dacă s-a făcut implementate recomandările misiunii OIE anterioare, din luna mai a anului 2017, în urma căreia România a fost recunoscută oficial ca țară liberă de pestă porcină clasică (PPC).

Organizația Mondială pentru Sănătate Animală va organiza o misiune de audit în țara noastră privind pesta porcină clasică, printre județele vizate fiind și Vasluiul. Verificarea va fi făcută în perioada 20-23 ianuarie de către patru experți OIE și are drept scop evaluarea modului în care România respectă prevederile relevante ale Codului terestru de sănătate animală pentru menținerea statutului de țară liberă de pestă porcină clasică (PPC). Misiunea de audit va începe la sediul ANSVSA, ulterior experții internaționali se vor deplasa în teritoriu. Comisia se va deplasa mai întâi în județul Vaslui, după care vor urma Buzău și Tulcea. Experții misiunii vor evalua sistemul de supraveghere existent pentru PPC fiind vizate mai multe aspecte, dintre care menționăm: sistemul de detecție timpurie, nivelul de biosecuritate și măsurile de control aplicate pentru depistarea prezenței virusului și prevenția răspândirii virusului în caz de suspiciune sau confirmare a pestei porcine clasice în exploatațiile nonprofesionale. De asemenea, experții OIE vor efectua vizite pe teren, la exploatații comerciale și în special exploatații nonprofesionale, abatoare, posturi de inspecție la frontiere și fonduri de vânătoare, pentru a evalua modul în care sunt aplicate normele de biosecuritate și gestionarea procedurilor de informare, supraveghere și inspecție. Echipa de experți OIE va fi însoțită de reprezentanți ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor pe toată perioada misiunii.

Județul Vaslui este afectat de pestă porcină africană, în special în zona de sud-est a județului, pe raza orașului Murgeni. Totul a apărut de la un porc mistreț, ulterior boala răspândindu-se la o fermă de 2.000 de porci domestici din localitate, precum și la mai multe gospodării. (Ionuț PREDA)

%d blogeri au apreciat: