Home » Cititor » Experiențele de război ale veteranilor vasluieni, prezentate într-o carte-document de scriitorul bârlădean Florin Raimond Petrescu

Experiențele de război ale veteranilor vasluieni, prezentate într-o carte-document de scriitorul bârlădean Florin Raimond Petrescu

Dublă lansare de carte, la Biblioteca Municipală „Stroe S. Belloescu” din Bârlad. Sâmbătă, 18 ianuarie, scriitorul bârlădean Florin Raimond Petrescu a prezentat publicului din orașul natal cele mai noi cărți ale sale, cu care în luna octombrie, anul trecut, a participat la Târgul de Carte „Gaudeamus”.

„O mână de oameni” este o culegere de povestiri distincte, în care protagoniști sunt nouă militari români participanți la cel de-Al Doilea Război Mondial.

Pasionat de istorie, Raimond Petrescu, inginer la bază, a cules timp de ani de zile date de la veterani de război din zona noastră, pe care le-a folosit cu dibăcie în alcătuirea acestei culegeri de povestiri-document. Întâmplările relatate sunt reale, dar numele locurilor și persoanelor sunt fictive întrucât autorul nu le-a cerut în timpul vieții lor consimțământul pentru a fi citate.

Toți militarii de pe front ale căror povești sunt dezvăluite în volumul „O mână de oameni” au în comun același lucru: caracterul eroic, dorința de a-și face datoria și acceptarea cu seninătate a destinului implacabil în fața morții.

„Aș dori ca această carte să fie citită cu inima. Vă rog să vă implicați afectiv în lectura acestor povestiri pentru a le înțelege cât mai bine conținutul. Sunt povești adevărate despre cea mai cumplită experiență pe care o poate trăi omul – războiul”, a mărturisit Florin Raimond Petrescu.

Activitatea a fost moderată de Raluca Chiroșcă, bibliotecar în cadrul Bibliotecii „Stroe S. Belloescu”, iar prezentarea volumelor a fost făcută de Ion Dobrin, profesor de limba română la Școala din Măscurei (Pogana).

„Pe scurt, o mână de soldați români de diferite naționalități (armata română fiind una de recruți de pe întreg teritoriul țării) trăiește o experiență traumatizantă pe frontul de est, în perioada 1941 – 1943. Este o perioadă controversată, despre care s-a scris puțin, controversa privind oportunitatea înaintării trupelor române dincolo de Nistru, lăsând loc de interpretări și astăzi. Soldații supraviețuiesc în infern și povestesc ororile războiului, oferind astfel mărturii cutremurătoare despre experiența lor ca ostași români în cel de-Al Doilea Război Mondial. Este o carte care merită citită și un prilej de reflecție față de ororile războiului.”, a precizat prof. Ion Dobrin.

Cea de-a doua carte lansată sâmbătă, cu titlul „K-P-T”, scrisă de Raimond Petrescu împreună cu Marius Enea, este un volum destinat cititorilor avizați.

„Volumul dezvăluie ițele încurcate ale lumii în care trăim, autorul încercând să scoată la suprafață relații internaționale corecte sau dubioase, diverse politici studii economice, mai puțin sau mai mult adevărate, concluzionând cu faptul că la capetele acestor ițe încurcate, până la urmă, se află doar câteva persoane, bănci sau companii. Este o carte curajoasă, care, de asemenea, îndeamnă la meditație”, a mai adăugat prof. Ion Dobrin.

Cele două volume au apărut la Editura „Dacoromână”, iar grafica coperților aparține autorului Florin Raimond Petrescu. (Mihaela NICULESCU)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*