Home » Administratie » Patru experți internaționali vor verifica modul în care și-au făcut treaba autoritățile sanitare veterinare vasluiene în privința PPC

Patru experți internaționali vor verifica modul în care și-au făcut treaba autoritățile sanitare veterinare vasluiene în privința PPC

Probă de foc pentru autoritățile sanitare veterinare din județul nostru. Mâine, o echipă de experți ai Organizației Internaționale de Epizootie (OIE) se va afla în județul Vaslui într-o misiune de audit a Organizației Mondiale pentru Sănătate Animală, privind pesta porcină clasică (PPC).

Cei patru experți internaționali vor să vadă modul în care au fost implementate recomandările misiunii OIE, transmise în 2017, când au eliberat României un certificat internațional prin care se recunoaște că țara noastră este țară liberă de PPC. În 2018, însă, s-a constatat un existența unui risc crescut de pestă porcină la granița de est a României și a Europei.

În această conjunctură, experții internaționali vor evalua granița, urmărind modul în care se respectă prevederile codului terestru de sănătate animală, pentru menținerea statutului de țară liberă de PPC. Va fi evaluat sistemul de supraveghere existent pentru PPC, de la detectarea timpurie, până la măsuri de control aplicate pentru depistarea virusului și prevenția răspândirii acestuia, la felul în care se fac controale la graniță, dacă este confiscată și neutralizată carnea.

Conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui a declarat că cei patru experți internaționali vor vizita un abator din zona Huși, dar și câteva gospodării ale populației, aceștia fiind însoțiți de reprezentanți ai ANSVSA.

„Suntem înaintea unei adevărate provocări. Evaluarea sistemului veterinar oficial din România va fi făcută de o echipă de patru experți mondiali ai OIE, veniți să monitorizeze felul în care serviciile veterinare își fac treaba la granița cu Republica Moldova. Suntem pregătiți să facem față acestei evaluări naționale care este programată pentru marți, 21 ianuarie.”, a declarat, pentru Est News, dr. Mihai Ponea, directorul DSVSA Vaslui.

Experții internaționali de la OIE vor fi prezenți pe 22 și 23 ianuarie în județele Buzău și Tulcea, pentru verificarea autorităților sanitare veterinare din aceste două județe. (Mihaela NICULESCU)

About admin

%d blogeri au apreciat: