Home » Social » Proiectul drumului strategic în valoare de 222 milioane de lei intră în execuție
SAMSUNG CAMERA PICTURES

Proiectul drumului strategic în valoare de 222 milioane de lei intră în execuție

de Dănuț CIOBANU 

În următoarele luni, va demara cel mai important proiect de modernizare a infrastructurii rutiere din județul Vaslui. Este vorba despre realizarea drumului strategic, proiect pentru care autoritățile județene au emis autorizația de construire. În prezent, constructorii lucrează la amenajarea de șantier, relocarea de stâlpi, repararea unor șanțuri etc. Cum vremea va permite, se va intra efectiv la execuție pe toate cele trei loturi ale drumului strategic. Dacă în prezent, distanța pe care va fi construit drumul strategic poate fi parcursă în 2,5 – 3 ore, după modernizare durata se va reduce la 1,15 -1,5 ore.

Proiectul drumului strategic are o valoare totală de 222.001.842 lei, din care finanțarea nerambursabilă europeană se ridică la suma de 213.074.058 lei, iar suma de 8.927.783 lei este cofinanțarea asigurată de județul Vaslui. Proiectul «Reabilitare și Modernizare Drum Strategic Județean Bârlad-Laza-Codăești (DJ 245, DJ 245 M, DJ 247, DJ 246) are ca sursă de finanțare Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Perioada de implementare a investiție este 30 decembrie 2017 – 30 iunie 2022.

Investiția constă în reabilitarea și modernizarea unui număr de patru drumuri județene pe o distanță de 82,649 kilometri; lungime de pistă de biciclete nou construită – 1.710 metri; lungime trotuare pietonale modernizate/realizate – 23.460 metri liniari; stații de transport public construite/modernizate – 24; poduri noi – 7; poduri reabilitate – 6; podețe noi pentru scurgerea apelor -15; înlocuirea podețelor existente cu podețe noi – 127; reparații la podețele existente – 62.

Valeriu Caragață, administratorul județului Vaslui, a precizat că au fost obținute toate avizele necesare și, în funcție de evoluția vremii, vor începe lucrările de execuție.

”La această dată s-a început relocarea unor stâlpi de curent electric, Internet sau telefonie, se lucrează și la șanturi etc. Cum se încălzește vremea se va începe lucrul din plin. La lotul trei al drumului mai este o problemă de rezolvat, care va fi clarificată însă în perioada imediat următoare. În perioada sezonului rece pot fi făcute anumite lucrări. Nu poți să decopertezi asfaltul acum și apoi se strică vremea și desfunzi drumul, care devine impracticabil. Acest proiect se va realiza pe anumite sectoare și sensuri, astfel încât circulația să nu fie blocată”, a spus Valeriu Caragață.

Licitație pentru trei sectoare de drum

Aplicantul proiectului este Consiliul Județean (CJ) Vaslui, care are ca parteneri comunele Zorleni, Băcani, Al. Vlahuță, Poienești, Laza, Bălteni, Ștefan cel Mare, Zăpodeni, Dănești, Codăești și Miclești.

Pentru operativitatea realizării drumului strategic, CJ Vaslui a scos la licitație la pachet proiectarea și execuția. Ofertele au fost depuse până în data de 19 iulie 2018, drumul strategic fiind scos la licitație pe trei loturi: Telejna – Codăești, Laza – Bălteni, Zorleni – Băcani – Poienești. În urma încheierii procedurii de licitație publică, miercuri, 9 ianuarie 2019, au fost semnate contractele de proiectare și execuție a lucrărilor pentru fiecare lot în parte.

Drumul strategic presupune o “buclă” care ocolește pe la vest municipiul Vaslui, reprezentând o alternativă viabilă la DN 24, principala arteră de circulație din județ. Practic, drumul strategic județean Bârlad – Laza – Codăești va face legătura între zona de sud și cea de nord prin jumătatea de vest a județului. La nivel județean, proiectul contribuie la creșterea cu minim 25% a lungimii drumurilor județene și comunale modernizate, precum și reducerea cu 15% a accidentelor rutiere din cauza stării infrastructurii și/sau lipsei unei semnalizări corepunzătoare.

O parte din cele patru drumuri județene din componența drumului strategic sunt asfaltate, însă altele sunt din pietriș și pământ. În comunele Zorleni, Băcani, Al. Vlahuță, Poienești drumurile județene sunt asfaltate, în comunele Laza, Bălteni, Zăpodeni, Ștefan cel Mare, Dănești, Codăești pe anumite tronsoane drumurile județene sunt din pietriș sau pământ.

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: