Home » Administratie » Cum au sărbătorit bârlădenii ziua de 24 Ianuarie

Cum au sărbătorit bârlădenii ziua de 24 Ianuarie

Bârlădenii au sărbătorit azi Ziua Unirii Principatelor Române. Chiar dacă nu au venit într-un număr foarte mare, câteva sute de bârlădeni au ținut să fie prezenți în Gara din Bârlad, pentru a întâmpina Trenul Unirii, care circulă pe distanta București – Iași, făcând legătura între două provincii istorice:Țara Românească și Moldova.

Spre deosebire de alți ani, trenul InterRegio 1661 a sosit înainte de ora 11 și 11 minute, mai devreme  cu două minute, și nu a staționat mai mult de două – trei minute. Călătorii care mergeau spre Iași  nu au mai coborât pentru a se prinde în Hora Unirii, au asistat doar de la fereastra vagonului cum bârlădenii sărbătoreau evenimentul, ținând în mână steaguri și dansând Hora Unirii.

Au ținut să întâmpine Trenul Unirii și câțiva reprezentanți ai conducerii orașului, dar și membri Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP), unii îmbrăcați în costume populare.

După ce garnitura trasă de locomotiva tricoloră a părăsit gara, cei mai mulți dintre bârlădenii care au întâmpinat Trenul Unirii au ținut să fie prezenți și la manifestarea organizată de Primărie, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din fața Cercului Militar. După slujba de pomenire oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, au luat cuvântul Dumitru Boroș, primarul orașului și profesorul de istorie, Costel Pascaru, consilier local.

Conform tradiției, actori ai Teatrului „Victor Ion Popa” au prezentat o mică scenetă în care actorul Sorin Ghiorghe l-a interpretat pe Alexandru Ioan Cuza, după care au fost depuse coroane de flori la bustul domnitorului  Unirii, de către reprezentanți ai Primăriei și ai Consiliului Local, ai Garnizoanei Bârlad, ai CARP, ai Asociației Veteranilor de Război, ai cadrelor militare în retragere, precum și ai mai multor partide politice.

Evenimentul care a marcat împlinirea a 161 de ani de la Mica Unire s-a încheiat cu parada militară, după care toți cei aflați în fața Cercului Militar, s-au prins în Hora Unirii. (Mihaela NICULESCU)

About admin

%d blogeri au apreciat: