Home / Social / Contribuția lunară pentru contractele de asigurare la sistemul de pensii a crescut la 558 lei

Contribuția lunară pentru contractele de asigurare la sistemul de pensii a crescut la 558 lei

de Dănuț CIOBANU 

Contractele de asigurare socială pe care persoanele fizice le pot încheia cu Casa Județeană de Pensii Vaslui au devenit un lux. Începând din data de 1 ianuarie 2020, cuantumul lunar al contribuției sociale este de 558 lei. În prezent, la nivelul județului Vaslui mai sunt active 522 contracte de asigurare socială.

Vasluienii care au încheiat contracte de asigurare socială cu Casa Județeană de Pensii (CJP) Vaslui trebuie să scoată mai mulți bani din buzunat pentru plata contribuției lucare. Cota de contribuție de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care au încheiat contract de asigurare este de 25% din salariul minim brut pe țară. Nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială este de 2.230 lei, reprezentând valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată începând cu data de 1 ianuarie 2020. Astfel, cuantumul lunar al contribuției sociale se ridică la suma de 558 lei.

În ultimii ani, cota de contribuție a crescut anual, acesta fiind principalul motiv pentru care foarte multe persoane fizice au renunțat la contractul de asigurări sociale. Dacă în anul 2018, o persoană se putea asigura la venitul minim lunar asigurat cu o contribuție lunară de 346 lei, în anul 2019, contribuția s-a majorat lae 520 lei. Conform datelor CJP Vaslui, la finalul anului trecut mai erau active 522 contracte de asigurare.

”Se pot asigura în sistemul public de pensii, facultativ, pe bază de contract de asigurare socială avocații, personalul clerical și cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum și orice persoană care dorește să se asigure, respectiv să își completeze venitul asigurat”, a spus Loredana Enache, purtător de cuvânt al CJP Vaslui.

Această modalitate de asigurare a fost introdusă pentru a da posibilitatea celor care nu au stagiul de cotizare necesar pentru înscrierea la o anumită categorie de pensie, să își completeze vechimea în muncă și, de asemenea, pentru a da posibilitatea persoanelor interesate să își suplimenteze venitul asigurat. Asigurarea facultativă în sistemul public oferă o serie de avantaje: pensii, ajutor de deces și bilete de tratament balnear.

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

x

Check Also

Primarul Boroș promite bârlădenilor un ambulatoriu extins și dotat corespunzător. Despre un nou corp de spital, niciun cuvânt, deși promitea acest lucru în urmă cu câteva luni

Spitalul din Bârlad va avea peste trei ani un ...

Se lucrează de zor la Oltenești. Autoritățile locale vor și gaze pentru locuitori.

Autoritățile locale din Oltenești continuă investițiile în infrastructură și ...

Angajatorii vasluieni și Inspecția Muncii au făcut pace la Comisia de Dialog Social

Ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: