Home » Invatamant » Echipa de robotică a Liceului „Mihai Eminescu” din Bârlad a ajuns în semifinale la „Fuse Demo Iași”

Echipa de robotică a Liceului „Mihai Eminescu” din Bârlad a ajuns în semifinale la „Fuse Demo Iași”

Membrii echipei de robotică „Virtual Wolves”, de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, au făcut primul pas în cariera lor de „roboticieni”.

Pe 25 ianuarie, elevii bârlădeni au participat la competiția „Fuse Demo Iași”, desfășurată în „Sala pașilor pierduți” din cadrul Universității „Alexandru  Ioan Cuza”, iar echipa a impresionat, ajungând în semifinale și fiind la un meci distanță de finală.

„Echipa noastră este alcătuită din 15 elevi: 10 elevi din clasa a XI – a, profil Matematică-informatică, patru elevi din clasa a X-a, profil Matematică-informatică, și un elev din clasa a XI-a, profil Turism. Suntem organizați pe trei departamente: Mecanică, Programare și Marketing & PR. Primul contact cu kitul de robotică, primit ca sponsorizare în cadrul programului, a fost ca un șoc pentru noi. Cotrobăiam prin piesele mecanice, electronice, prin motoare și cabluri, de parcă ar fi fost Crăciunul. Erau lucruri cu care ne întâlneam prima dată, care ne atrăgeau enorm, dar nu aveam nici cea mai mică idee despre modul în care le-am putea folosi. Ne-am documentat, am căutat tutoriale, am vizionat videoclipuri cu roboți ai altor echipe și într-o săptămână am reușit să construim primul nostru robot de tip <<Push-bot>>. De atunci și până acum, robotul a avut cinci versiuni, fiecare cu schimbări radicale.  Participarea echipei noastre la competiția BRD FIRST Tech Challenge România, organizată de Asociația <<Nație Prin Educație>> înseamnă foarte mult pentru noi. Trebuie să fim creativi, să nu ne dam bătuți atunci când apar probleme, să ne sprijinim unii pe alții, să ne acceptăm diferențele și să nu conteze dacă sunt zile când lucrăm chiar mai mult de 12 ore. Alături de mentorii noștri ne simțim o echipă puternică.”, a declarat Ștefan Tașcă, căpitanul echipei, elev în clasa a XI-a MI.

Alături de Ștefan, echipa mai este condusă de Cosmin Ginghină (lider mecanică), Emanuel Dicu (lider programare) și Miruna Malanca (lider marketing și PR). Mentorii echipei de robotică sunt profesoarele Silvia Manciu, Alina Sebeni și Iuliana Ursachi.

„Povestea noastră a început în septembrie 2019, când doi foști elevi ai liceului nostru, Ștefan Tănase și Cristina Huțu, împreună cu echipa de robotică „Inorog” a Colegiului Național „Gheorghe Roșca Codreanu”, au venit să ne prezinte programul BRD FIRST Tech Challenge România, organizat de Asociația <<Nație Prin Educație>>. Programul este o competiție de robotică, care face parte din concursul internațional First Tech Challenge (FTC) și care promovează educația STEM (inițialele expresiei din limba engleza – Science, Tehnology, Engineering and Mathematics) în randul elevilor, profesorilor, părinților și a comunității în general. Prezentarea din septembrie a avut un impact foarte mare asupra elevilor liceului nostru. Atunci am decis să înființăm și la Liceul Teoretic <<Mihai Eminescu>> o echipă de robotică. Ne-am ales un nume, Virtual Wolves, am creat un logo, am filmat un videoclip, care trebuia să îndeplinească anumite cerințe ale competiției și cu aceste materiale ne-am înscris. În octombrie 2019 am primit confirmarea că am fost selectați și de atunci există oficial echipa de robotică a liceului nostru, Virtual Wolves RO165. Lucrurile s-au pus în mișcare foarte repede. Liceul nostru a primit pentru echipa de robotică un kit, sponsorizare în cadrul programului, valoarea grantului fiind de 5.000 euro. După primirea kit-ului, am fost vizitați în noiembrie de echipa senioară <<Thobor>> a Colegiului Național <<Calistrat Hogaș>> din Tecuci, care ne-a inițiat primii noștri pași. Au trecut aproximativ trei luni de atunci. Cei 15 elevi selectați, extrem talentați, au muncit în timpul lor liber, în week-end-uri și în vacanță. Au fost dese momentele când a fost necesar să se autodepășească, să lucreze sub presiune, contra cronometru câteodată și totuși să se concentreze, s-au completat unii pe alții, s-au susținut unii pe alții, pe scurt, sunt o adevărată echipă.”, a povestit prof. Iuliana Ursachi.

Echipa de robotică de la Liceul „Mihai Eminescu” a beneficiat de tot sprijinul conducerii, directorul Ghiorghe Pricop implicându-se în dotarea laboratorului de robotică. Echipa a fost susținută financiar de mai mulți sponsori, care au crezut în potențialul acestor elevi pasionați și au asigurat sumele necesare pentru achiziționarea de noi componente, tricouri pentru echipă, cheltuieli de deplasare și materiale promoționale. (Mihaela NICULESCU)

About admin

%d blogeri au apreciat: