Home » Administratie » În caz de epidemie de gripă, Spitalul Municipal „Elena Beldiman” din Bârlad nu are spații pentru izolarea bolnavilor

În caz de epidemie de gripă, Spitalul Municipal „Elena Beldiman” din Bârlad nu are spații pentru izolarea bolnavilor

Iresponsabilitate. În plin sezon de gripă, Spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad nu este în stare să asigure izolarea pacienților internați suspectați de gripă sau a celor cu diagnostic confirmat, din lipsă de spațiu.

Unitatea sanitară bârlădeană nu a avut niciodată, după cum nu are nici acum, încăperi pentru carantină. Dacă mâine ar izbucni o epidemie, spitalul Beldiman nu ar avea cum să asigure protejarea pacienților neinfectați, de cei infectați cu virusurile gripale. De fapt, spitalul bârlădean nu are nici până la această oră spații pentru izolarea pacienților cu germeni patogeni.

Riscul transmiterii infecțiilor nosocomiale crește exponențial, din cauza lipsei unor spații de izolare a pacienților contaminați. În acestă conjunctură, cadrele medicale de la „Beldiman” nu pot să gestioneze situațiile create de apariția unui număr important de cazuri de gripă, așa cum s-a mai întâmplat în urmă cu câțiva ani cu pacienții diagnosticați cu gripă porcină. Cei internați cu simptomatologia acestei afecțiuni (cu diagnostic confirmat de gripă porcină) au fost cazați în același salon cu persoane care nu aveau această boală.

Se pare că cei din conducerea Spitalului „Elena Beldiman” nu au învățat nimic din experiența anilor trecuți, actuala echipă managerială ignorând acest aspect, invocând lipsa de spațiu. Gabriela Daniș, medicul epidemiolog al spitalului, a propus conducerii, cu ceva timp în urmă, amenajarea de spații pentru carantină. Din păcate, conducerea a rămas surdă la această propunere.

Până la această oră, 13 români au murit doborâți de gripa sezonieră și aproape 1.000 au fost diagnosticați, prin probe de laborator, cu gripă. Să nu uităm că gripa provocată de coronavirus a provocat până acum 305 decese în lume și aproape 17.000 de persoane se luptă cu boala pentru care încă nu există antidot. Deși în România  nu a fost confirmat încă până acum nici un caz, pericolul nu poate fi ignorat.  În Franța s-au înregistrat 7 cazuri, în Germania 8 și în Italia 2.

Așadar, coronavirusul se apropie de România și orice spital trebuie să fie pregătit cu spații de izolare a potențialilor pacienți.

Ministerul Sănătății intenționează să doteze spitalele cu aparate de ventilație mecanică întrucât coronavirusul produce complicații la nivelul plămânilor, generând dificultăți respiratorii. Direcția de Sănătate Publică reprezintă în teritoriu Ministerul Sănătății. Ne întrebam ce măsuri a luat DSP Vaslui până la această oră pentru sancționarea unităților medicale care, incredibil, nu au spații de izolare a pacienților suspecți de gripă sau diagnosticați cu această infecție.

Am dorit să aflăm dacă spitalele din județ au spații pentru carantină, dar răspunsul DSP Vaslui se lasă așteptat. (Mihaela NICULESCU)

About admin

%d blogeri au apreciat: