Home » Agricultura » Fermierii din județul Vaslui și-au achiziționat utilaje agricole moderne de sute de mii de euro

Fermierii din județul Vaslui și-au achiziționat utilaje agricole moderne de sute de mii de euro

de Dănuț CIOBANU 

Fermierii vasluieni au achiziționat în anul trecut utilaje și echipamente agricole în valoare torală de 864.310 euro. Plățile a fost realizate în perioada 16 octombrie 2018 –  15 octombrie 2019 pentru dosarele înregistrate la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Vaslui. Finanțarea europeană s-a asigurat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a avut deschise și în anul 2019 sesiuni de primire cereri de finanțare pentru mai multe sub-măsuri. Este vorba despre sprijinul pentru investiții în exploatații pomicole, cu alocare de fonduri în valoare de 65.413.105 euro. La nivelul județului Vaslui au fost depuse 7 proiecte cu construcții montaj, în valoare de 5.760.655 euro, aflate în prezent în etapa de  evaluare la nivelul Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Iași.

Pentru submăsura privind procesarea/marketingul produselor agricole, la nivelul județului Vaslui au fost 3 proiecte pentru sectorul creare unități de procesare, în valoare totală de 2.671.666 euro, aflate în etapa de evaluare.

”Cu ajutorul proiectelor cu finanțare europeană fermierii vasluieni și-au înnoit parcul de utilaje, dotare care va conduce în timp la efectuarea de lucrări agricole superioare calitativ și implicit producții mai mari. În cadrul proiectelor finalizate în anul 2019, pentru fermele mici au fost achiziționate utilaje pentru prelucrarea unor suprafețe mai reduse de teren (motocultoare, combinatoare, semănători, tractoare de mici dimensiuni, instalații de irigat, etc). De asemenea, au fost achiziționate mai multe utilaje pentru sectorul apicol, respectiv mașini de descăpăcit, centrifugi de diferite dimensiuni, lăzi de stupi, topitoare, mic inventar pentru uz apicol”, a spus Alin Trifu, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Vaslui.

Pentru dezvoltarea fermelor mici, la nivelul județului Vaslui s-au depus un număr de 81 proiecte în valoare totală de 1.215.000 euro, aflate în prezent în etapa de evaluare. Interesul pentru accesarea de fonduri europene, manifestat de fermieri pentru dezvoltarea fermelor mici, a făcut ca în anul 2019 județul Vaslui să se situeze pe primul loc ca și număr de proiecte depuse  în cadrul Regiunii NE.

Pe submăsura privind  asigurarea culturilor, a animalelor și a plantelor, în județul Vaslui au fost depuse un număr de 23 cereri de finanțare, în valoare aproximativă de 12.260 euro, o parte dintre ele aflate în etapa de evaluare.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: