Home » Business » Descentralizarea fondurilor europene poate scoate județul Vaslui din izolare și sărăcie

Descentralizarea fondurilor europene poate scoate județul Vaslui din izolare și sărăcie

de Dănuț CIOBANU 

Programul Oparațional Regional a fost descentralizat la nivelul regiunilor de dezvoltare. Astfel, din exercițiul bugetar al UE 2021-2027, firmele și UAT-urile din județ vor mearge la Piatra Neamț pentru aprobarea proiectelor sau contractelor de finanțare. Repreznetanții patronatului vasluian au avut o întâlnire de lucru cu Ludovic Orban, Primul Ministru al României, unde pe lângă descentralizare au cerut ca județul Vaslui să beneficieze de puncte în plus în procedura de selecție a proiectelor.

Descentralizarea Programului Operațional Regional (POR) la nivelul fiecărei regiuni reprezintă o oportunitate uriașă de dezvoltare pentru județul Vaslui. Guvernul Orban a aprobat o ordonanță de urgență privind descentralizarea programului, ceea ce înseamnă că autoritățile locale nu vor mai merge la București pentru aprobarea proiectelor sau contractelor de finanțare, ci această aprobare se va putea lua de la Agenția pentru Dezvoltare Regioanlă (ADR) Nord-Est. Măsura se va implementa începând cu perioada de programare 2021-2027, urmând ca autoritățile de managemnt să funcționeze la nivel regional.

Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a precizat că la sfârșitul lunii ianuarie 2020 a avut la București o întâlnire de lucru cu Ludovic Orban, Primul Ministru al României, unde a prezentat situația județului nostru.

”Este un lucru foarte bun că s-a făcut această descentralizare. În acest fel se vor ajuta zonele defavorizate cum este Regiunea Nord-Est, implicit județul Vaslui. Fondurile europene vor fi alocate direct la nivelul regiunilor, care vor avea legătura directă cu Uniunea Europeană. Astfel, agenții economici și UAT-urile vor merge la Piatra Neamț, unde se vor adresa cu proiectele la ADR Nord-Est. Este un lucru beneficic, pentru că nu vom mai concura cu solicitanții din întreaga țară, ci doar cu cele șase județe din regiunea noastră. Concurența va fi mai blândă și sperăm că vor fi atrase mai multe fonduri europene”, a spus Ovidiu Copacinschi.

Punctaje mai mari pentru județele sărace 

Reprezentanții patronatului local au solicitat, de asemenea, o serie de avantaje pentru județul Vaslui, în ceea ce privește selecția pentru obținerea de fonduri europene nerambursabile.

”La întâlnirea cu Lodovic Orban am cerut ca în grila de punctare a proiectelor să se introducă un puctaj în ceea ce privește gradul de dezvoltare. Spre exemplu, județele Botoșani și Vaslui, care sunt cele mai sărace din regiunea noastră, să aibă un punctaj mai mare la evaluarea proiectelor. Am primit un răspuns favorabil și la această cerere. Până acum nu au fost atrase în țara noastră la un nivel ridicat fondurile europene și dorim ca aceste resurse să fie atrase în totalitate, pentru a uniformiza gradul de dezvoltare dintre regiuni”, a mai spus Ovidiu Copacinschi.

Fiecare județ va face o listă de proiecte 

Prezent la Vaslui la sfârșitul lunii trecute, Vasile Asandei, directorul ADR Nord-Est, a anuțat că urmează modificări radicale în ceea ce privește absorbția de fonduri europene.

Dacă propunerea de descentralizare se va aproba în Guvern, vom avea un POR pentru Regiunea Nord Est. Pe lângă efortul de până acum, va fi nevoie de implicarea autorităților locale din fiecare județ pentru implementarea programului. Vom organiza niște întâlniri în fiecare județ cu mediul de afaceri, reprezentanții administrației etc. Vom prezenta o schiță a programului, iar Vasluiul trebuie să se gândească ce proiecte vrea să implementeze. Când porgramul se va contura mai clar, vom mai face încă o întâlnire de lucru la Vaslui, în a doua parte a acestui an, pentru a avea exact o listă cu proiectele pe care le vrea comunitatea locală”, a precizat Vasile Asandei.

Pentru următorul exercițiu bugetar european, autoritățile care se ocupă de derularea proiectelor vor să schimbe filosofia de lucru.

”Vrem să investim banii europeni, nu să îi cheltuim. Vream ca acești bani să aibă impact. Avem nevoie de implicare locală pe aceste proiecte de dezvoltare. Vom stabili echipe de lucru, pentru pregătirea perioadei de programare 2021-2027”, a explicat Vasile Asandei.

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: