Home » Sanatate » Măștile chirurgicale, greu de găsit la Bârlad

Măștile chirurgicale, greu de găsit la Bârlad

În plină epidemie de gripă, bârlădenii care doresc să se protejeze de virusurile gripale constată că nu mai găsesc în farmacii măști chirurgicale. Nu în toate farmaciile se înregistrează aceasta lipsă a măștilor, dar acolo unde mai există, stocurile sunt pe terminate.  

Reprezentanții farmaciilor spun că, de aproape două săptămâni, nu se mai pot aproviziona cu măști de unică folosință, pentru că acestea nu se mai găsesc nici în depozite. Alarmați, oamenii au dat iama în farmacii și și-au făcut stocuri, în vreme ce alții care s-au trezit prea târziu nu le mai găsesc.

În privința măștilor cu filtru, care sunt mai scumpe, farmaciștii spun că asigură o mai mare protecție la pulberi, fiind potrivite pentru cei care lucrează în construcții. În legătură cu acestea, s-a lansat informația falsă, că ne protejează mai bine de virusuri.

Vaccinul antigripal, însă, are această calitate. Numai că, și acesta, ca și măștile, nu se mai găsește în farmacii de o lună. Bârlădenii l-au cumpărat în momentul în care gripa a început să se răspândească și în județul Vaslui, astfel că stocurile s-au epuizat.

Dacă, luna trecută, mulți spuneau că vaccinul este prea scump (54 de lei), acum ar dori să-l cumpere, însă nu mai au de unde. În depozite nu se mai găsește, iar Ministerul Sănătății a transmis în teritoriu că dozele de vaccin vor fi distribuite doar prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică.

Până la această oră, tranșa suplimentară de doze de vaccin antigripal nu a ajuns la DSP Vaslui, iar pacienții care vor să se imunizeze nu au cu ce. Până atunci, populația trebuie să respecte regulile de bază în privința prevenției. Să evite pe cât posibil aglomerațiile, să se spele pe mâini cât mai des, să consume legume și fructe, iar la primele simptome de boală, să meargă la medicul de familie. (Mihaela NICULESCU)

About admin

%d blogeri au apreciat: