Home » Agricultura » Pesta porcină africană se extinde în județ. Un nou caz de boală, confirmat la un mistreț la Popeni

Pesta porcină africană se extinde în județ. Un nou caz de boală, confirmat la un mistreț la Popeni

Un nou caz de pestă porcină africană a fost confirmat la un porc mistreț pe un fond de vânătoare din jumătatea de sud a județului, mai exact în zona localității Popeni, comuna Zorleni. Vânătorii vor trebui să organizeze partide de vânătoare la pândă pentru întregul efectiv de mistreți aflați în zona afectat.

Mistreții fac prăpăd în județ în zona fondurilor de vânătoare unde își au habitatul, după ce se constată că aceștia răspândesc tot mai mult virusul pestei porcine africane. Dovadă este noul caz de porc sălbatic bolnav descoperit pe fondul de vânătoare Popeni, aparținând Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Vaslui. Confirmarea pestei porcine africane la animal în urma analizelor de laborator a determinat conducerea Prefecturii Vaslui să convoace, în regim de urgență,

Centrul-Local-de-Combatere-a-Bolilor-Vaslui

Centrul Local de Combatere a Bolilor, care a aprobat un programul de măsuri ce trebuie luate pentru prevenirea răspândirii bolii. Astfel, a fost declanșată o anchetă epidemiologică și s-au întreprins o serie de măsuri, precum organizarea de vânători la pândă pentru întregul efectiv de mistreți aflați în zona afectată. Vânătoarea organizată în zona afectată se va realiza cu vânători autorizați, personal silvic, personal de vânătoare angajat și cu alte categorii de personal care vor fi instruite în acest sens de personalul abilitat. Toți porcii sălbatici sacrificați cu armă de foc sau găsiți morți în zona afectată vor trebui examinați de un medic veterinar oficial și vor fi supuși unui examen de depistare a pestei porcine africane, în conformitate cu manualul de diagnostic. Recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau găsiți morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de personalul tehnic instruit al gestionarilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate.

Întrucât mistrețul reprezintă un potențial rezervor al virusului pestei porcine africane, fapt confirmat de apariția acestor cazuri în ultima perioadă, ceea ce poate duce la transmiterea prin diverși vectori la porcii domestici din gospodăriile populației, facem apel din nou, pe această cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor.

Pe fiecare fond de vânătoare din zona afectată se va realiza catagrafia efectivului de mistreți și prădători. Paznicii de vânătoare vor efectua patrulări zilnice pentru a depista porci mistreți morți sau bolnavi”, ne-a declarat prefectul județului, Mircea Gologan.

Având în vedere dinamica evoluției virusului pestei porcine africane, DSVSA Vaslui reamintește măsurile care trebuie aplicate pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane. Astfel, este permisă sacrificarea tradițională a porcilor crescuți în gospodăriile populației pentru consumul propriu dar, în cazul în care proprietarul de porcine constată modificări ale stării de sănătate a animalului, va anunța de urgență medicul veterinar de liberă practică împuternicit de la nivelul Circumscripției Sanitare Veterinare de Asistență de pe raza teritorială respectivă, în vederea examinării antemortem sau post-mortem a animalului și a recoltării de probe ( dacă situația o impune), în vederea examinării de laborator. Este obligatorie anunțarea medicului veterinar de liberă practică dacă, înainte de sacrificare, apar unele modificări a stării de sănătate a animalului ( inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă, etc.) De asemenea, trebuie anunțțat medicul veterinar dacă, după sacrificarea animalului, există unele modificări ale organelor interne, și anume splină mult mărită de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii (la nivelul limfonodulilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavităț etc.

În cazul confirmării unui focar de pestă porcină africană la porcinele din gospodăriile populației care sunt identificate, proprietarii de porcine vor fi despăgubiți, în condițiile respectării legislației sanitar-veterinare. (Ionuț PREDA)

About Radu Munteanu

%d blogeri au apreciat: