Home » Administratie » Cele două proiecte europene dedicate domnitorului Ștefan cel Mare intră în evaluare

Cele două proiecte europene dedicate domnitorului Ștefan cel Mare intră în evaluare

de Dănuț CIOBANU 

Consiliul Județean Vaslui va depune săptămâna viitoare la Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Iași studiile de fezabilitate pentru cele două proiecte, dedicate domnitorului Ștefan cel Mare. Primul proiect vizează restaurarea statuii lui Ștefan cel Mare de la Băcăoani, iar cel de-al doilea proiect se axează pe partea de jos a ansamblului ecvestru. Ambele proiecte au o valoare totală de peste 14 milioane de lei.

Mihaela Chircu, directorul Direcției pentru Integrare Europeană din cadrul Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a precizat că sunt șanse mari pentru ca cele două proiecte să primească finanțare.

”Lucrăm la aceaste documentații, pe care le depunem în următoarele zile. După înregistrarea studiilor de fezabilitate urmează evaluarea proiectelor și sperăm ca în cursul lunii iunie 2020 să avem rezultatul”, a spus Mihaela Chircu.

Primul proiect intitulat ”Pe urmele lui Ștefan cel Mare” a fost preselectat anul trecut pentru finanțare în urma evaluării tehnice și financiare. Proiectul are o valoare totală  de 7.647.954 lei, din care finanțarea europeană nerambursabilă se ridică la 6.883.158 lei. Inițiatorii proiectului sunt CJ Vaslui, în parteneriat cu Muzeul Județean Vaslui, Raionul Hâncești din Republica Moldova și Primăria Muntenii de Jos.

Investiția privește reabilitarea statuii lui Ștefan cel Mare de la Băcăoani, în zona ansamblului ecvestru urmând să fie construit un parc tematic intitulat ”Ctitorii Ștefaniene” și două spații expoziționale. Parcul va cuprinde machete ale cetăților construite în timpul domnitorului de pe întregul teritoriu al Moldovei Mari, precum și o machetă cu Mănăstirea Putna unde este înmormântat Ștefan cel Mare. În cadrul acestui proiect se va construi un amfiteatru în aer liber și un spațiu pentru amenajarea de târguri.

În Republica Moldova, finanțarea europeană va fi alocată pentru reabilitarea Muzeului de Istorie și Etnografie de la Ciuciuleni, unde va fi înființat un spațiu expozițional dedicat domnitorului Ștefan cel Mare.

Proiect preselectat pentru finanțare

Tot în cursul anului trecut, județul Vaslui a avut preselectat pentru finanțare un al doilea proiect cu fonduri europene, pentru modernizarea ansamblului ecvestru de la Băcăoani al domnitorului Ștefan cel Mare.

Proiectul are ca tematică ”Ștefan cel Mare – istorie comună, patromoniu comun, Soroca – Vaslui” și are o valoare de 7.757.286 lei, iar fondurile europene nerambursabile sunt în sumă de 6.981.559 lei. Aplicantul proiectului este Consiliul Raional Soroca din Republica Moldova în parteneriat cu Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” și CJ Vaslui.

”Acest proiect își propune reabilitarea platoului cu fântânile arteziene, din fața statuii domnitorului. De asemenea, va fi restaurat și obeliscul care se află de cealaltă parte a șoselei care trece prin zonă. O altă investiție din cadrul proiectului privește costruirea unui punct de informare turistică. În Republica Moldova, cu banii din acest proiect se vor continua lucrările de restaurare a cetății Soroca”, a mai spus Mihaela Chircu.

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: