Home » Administratie » De ce preia Urbana toate deșeurile reciclabile cu aceeași mașină?

De ce preia Urbana toate deșeurile reciclabile cu aceeași mașină?

Ciudățenii ale reciclării, la Bârlad! Locuitorii municipiului Bârlad sunt consternați ori de câte ori asistă la încărcarea în mașinile de salubritate a deșeurilor reciclabile. Ieri, un cititor al cotidianului  Est News a trimis redacției un filmuleț în care  muncitorii de la societatea Urbana răstoarnă în aceeași mașină conținutul tuturor containerelor cu deșeuri reciclabile: hârtie, plastic, sticlă și carton.

În vreme ce bârlădenii condamnă această modalitate de colectare a deșeurilor, conducerea operatorului de salubritate spune că se acționează conform caietului de sarcini.

„Știu că pentru mulți cetățeni va fi o informație neașteptată, dar caietul de sarcini, pe care trebuie să-l respectăm întocmai, prevede răsturnarea tuturor deșeurilor reciclabile într-o mașină, amestecate. Așa se transportă pâna la Roșiesti, unde sunt sortate pe o bandă rulantă. De fapt, și la case, deșeurile reciclabile sunt preluate amestecat, așa cum sunt depozitate de populație, în sacul galben. Am vrut inițial să distribuim câte doi saci populației de la case, unul pentru hârtie, altul pentru plastic. Nu ni s-a permis de către ADIV, pe motiv că este prea costisitor. Întrebarea bârlădenilor, <<de ce mai există containere de depozitare selectivă?>>, este pertinentă, de vreme ce deșeurile reciclabile sunt  preluate de la container laolaltă. Însă, întrebarea trebuie pusă la Vaslui, celor de la ADIV, care au hotărât așa.”, a declarat, pentru Est News, Cristian Ghica, manager de proiect la SC Urbana.

Așadar, în zilele de marți, miercuri și joi, firma de salubritate preia deșeurile reciclabile cu aceeași mașină, respectând prevederile caietului de sarcini impus. În privința sticlei, aceasta se preia doar de la punctele gospodărești. În cartierele de case nu există containere speciale pentru depozitarea sticlei, pentru că, așa cum spun cei de la Urbana, primarul Dumitru Boroș nu a prevăzut achiziționarea acestor containere, așa că populația de la case nu are alta soluție decât să depoziteze sticla la punctele gospodărești din asociațiile de proprietari.

În legătură cu nerespectarea programului de ridicare a gunoiului în unele zone de case, reprezentantul Urbana a declarat: „Nu negăm că au fost zile în care nu a fost ridicat gunoiul în unele zone ale orașului, și mă refer aici la cartierele de case. Accesul pe unele fundături este de multe ori obturat din cauza mașinilor parcate de o parte și alta a străduțelor. În aceste condiții, mașinile de salubritate nu au ajuns la unele gospodării în ziua de ridicare a gunoiului. Vom încerca să luăm legătura cu Primăria pentru a ne sprijini, anunțând proprietarii de autoturisme să degajeze strada în ziua în care este programată ridicarea gunoiului la ei pe stradă.” (Mihaela NICULESCU)

About admin

%d blogeri au apreciat: