Home » Sanatate » În comunele fără medici de familie se vor deschide puncte de lucru ale unor cabinete medicale

În comunele fără medici de familie se vor deschide puncte de lucru ale unor cabinete medicale

Mai multe comunități din județul Vaslui continuă să nu aibă nici la această dată medici de familie. Este vorba despre comunele Bogdănița (1.538  persoane), Coroiești (2.003 persoane), Ciocani (1.698 persoane), Mălușteni (2.339 persoane ) și Pochidia (1.729 persoane). Mihaela Vlada, directorul Direcției de Sănătate Publică Vaslui, a spus că în perioada următoare în toate aceste comune se vor deschide puncte de lucru ale unor cabinele de medici de familie.

”În județ avem câteva comunități fără medici de familie, întrucât populația este redusă ca număr între 1.500 și 2.300 de persoane. Numărul mic de persoane face ca  respectivele comunități să fie neatractive pentru ca un medic de familie să își deschidă un cabinet. Noi avem în vedere înființarea în aceste comune a unor puncte de lucru ale cabinetelor medicilor de familie. În prezent, aceste comunități sunt asigurate prin activitatea asistenților medicali comunitari și a mediatorilor sanitari”, a spus Mihaela Vlada.

La nivelul județului Vaslui, programul de asistență medicală comunitară a debutat în anul 2004 prin angajarea unui număr de 10 asistenți medicali comunitari în cadrul programului național de sănătate a femeii și copilului și 15 mediatori sanitari, formați în cadrul unui proiect PHARE implementat de DSP Vaslui, care au fost preluați în rețeaua Ministerului Sănătății.

Pe parcursul anilor următori, programul a înregistrat o dezvoltare continuă, astfel că în anul 2019, numărul de posturi aferente personalului din asistența medicală comunitară existente la nivelul județului Vaslui a ajuns la  69 posturi de asistent medical comunitar și 22 posturi de mediator sanitar.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: