Home » Invatamant » ISJ recomandă părinților să nu-și trimită la școală copiii cu simptome de gripă sau viroză

ISJ recomandă părinților să nu-și trimită la școală copiii cu simptome de gripă sau viroză

Autoritățile locale și județene atrag atenția asupra prevenției în școli, dar realitatea arată, de fapt, că prea puține unități de învățământ școlare și preșcolare din Bârlad se implică în prevenirea răspândirii gripei.

Părinții își trimit copiii la școală cu simptome clare de viroză, unii profesori cu infecții respiratorii acute vin la ore, deși ar trebui să se izoleze la domiciliu, elevii sănătoși se plâng acasă că au în clasă colegi care tușesc rău și strănută, dar cărora nimeni nu le spune că îi pot îmbolnăvi și pe ceilalți.

Situații reale, care în niciun caz nu fac parte dintr-un plan de gestionare a epidemiei de gripă. Condamnabilă este atât atitudinea părinților inconștienți care își trimit la școală copiii cu viroză, dar și a cadrelor didactice care nu iau măsuri. Mai mult, reacția unor profesori este de necrezut. Zilele trecute, un cadru didactic dintr-o școală din zona de sud a Bârladului i-a cerut unei fetițe să-și dea jos masca de protecție  cu care venise la școală.

Părinții responsabili nu își aduc la școală sau grădiniță copiii cu simptome de viroză sau gripă, ci îi izolează la domiciliu, cum este și normal. Nu toți gândesc la fel, cei mai mulți ignoră simptomele micuților și își trimit copiii la cursuri, expunându-i la riscul de îmbolnăvire pe cei din clasă.

Datele statistice înregistrate la DSP Vaslui arată că cele mai multe cazuri de gripă s-au înregistrat la categoriile de vârstă 5-14 ani( 18 cazuri) și la categoria 15-49 de ani (22 cazuri). De asemenea, cele mai multe infecții acute ale căilor respiratorii superioare, peste 1520, s-au înregistrat la copii cu vârste între 5 și 14 ani.

Cu alte cuvinte cei mai afectați sunt, preșcolarii, școlarii și elevii de liceu. Cu toate acestea, recomandările autorităților, Prefectura, DSP, ISJ și, evident, a epidemiologilor nu sunt respectate așa cum ar trebui.

„Copiii sunt triați în fiecare dimineață de către medicul școlii, iar unde nu există medic, de către cadrele didactice. Dacă se observă probleme de sănătate la copii, sunt anunțați părinții pentru a merge cu ei la medic. Medicul este cel care va decide dacă elevul va fi tratat la domiciliu, sau va urma tratamentul și va putea participa la cursuri. Noi transmitem părinților pe toate canalele să nu aducă la școală copiii dacă sunt bolnavi. Am avut zece cazuri de gripă în această iarnă și mau multe viroze. Ne aflăm în plină epidemie de gripă, de aceea părinților le revine responsabilitatea de a ține izolați acasă copiii care au simptome de viroză sau gripă și de a nu-i aduce la școală sau grădiniță, pentru a nu transmite virusul în colectivitate.”, ne-a declarat Gabriela Plăcintă, inspector școlar general al ISJ Vaslui.

Sperăm că recomandarea ISJ va fi respectată întocmai, atât de părinți și elevi, cât și de cadrele didactice, pentru că, în caz contrar vom asista la o creștere alarmantă a numărului cazurilor de gripă în rândul copiilor și adolescenților. (Mihaela NICULESCU)

About admin

%d blogeri au apreciat: