Home » Administratie » Consiliul Local Vaslui votează în această săptămână bugetul general pe anul 2020

Consiliul Local Vaslui votează în această săptămână bugetul general pe anul 2020

Bugetul municipiului Vaslui pentru anul 2020 prevede la capitolul venituri suma de 163.136.000 lei, iar la cheltuieli este estimată aceeași sumă. De asemenea, la secțiunea de funcționare sunt previzionate venituri în valoare de 115.282.000 lei, în timp ce la cheltuieli este prognozată aceeași sumă. Nu în ultimul rând, secțiunea de dezvoltare din cadrul bugetului general pe 2020 al municipiului Vaslui are prevăzută la capitolul venituri suma de  47.854.000 lei, iar la cheltuieli este etimată aceeași sumă.

Dacă în anul 2019 bugetul Vasluiului a fost în valoare de 120 milioane de lei, în acest an veniturile estimate se ridică  la suma de 163 milioane de lei. Practic, avem de a face cu o creștere a veniturilor cu 41 milioane de lei, o sumă importantă pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare locale.

”Veniturile sunt mult mai mari comparativ cu anul trecut, dar acest lucru nu se datorează creșterii cuantumului taxelor și impozitelor locale. Impozitele locale pentru acest an au fost indexate cu un procent de 4,6% ce reprezintă rata inflație, care este o majoarre nesemnificativă”, a spus Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.

Majorarea veniturilor la bugetul local provine din creșterea unor sume pe care Ministerul de Finanțe le repartizează la nivel local. Astfel, sumele din impozitul pe profit care se repartizează la nivel local au crescut de la 60% la un procent de 63%. De asemenea, a fost o majorare și a sumelor care se acordă pentru echilibrarea bugetelor locale din taxa pe valoare adăugată, o alocare mai mare decât în anul trecut.

La acest sume se adugă și proiectele europene care contribuie la creșterea capitolului de venituri prin valoarea cofinanțărilor. Orice proiect european are trei surse de finanțare: fondurile europene nerambursabile, cofinanțarea autorităților locale și cofinanțarea de la Guvernul României sau de la Ministerul Dezvoltării.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: