Home » Sanatate » Epidemia de gripă a scumpit masca de protecție de peste trei ori

Epidemia de gripă a scumpit masca de protecție de peste trei ori

Ca la noi, la nimeni! În plină epidemie de gripă, populația este nevoită să plătească mai mult pentru banalele măști de protecție comercializate în farmacii.

Pentru că nici Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică, nici Crucea Roșie sau alte ONG-uri, nu le distribuie gratuit, cum ar trebui, oamenii sunt nevoiți să le cumpere la prețuri mult mai mari decât erau înainte de epidemie.

În ultima săptămână, prețul măștilor de protecție simple a crescut de peste trei ori. Dacă, până acum, bârlădenii puteau cumpăra o mască la prețul de 0,6 lei, de câteva zile, măștile se vând la prețul de 2 lei bucata. Farmaciștii spun că cei care au ridicat prețul, profitând de epidemie, sunt furnizorii. Având în vedere cererea mare, furnizorii s-au gândit să își crească profitul scumpind măștile de protecție de unică folosință, atât de căutate în ultima perioadă.

După ce nu au mai fost de găsit nici în farmacii, nici la depozite timp de două săptămâni, măștile au reapărut pe rafturile farmaciilor, mai scumpe de peste trei ori. Chiar și așa, spun farmaciștii, pacienții le cumpără, iar stocurile sunt deja pe terminate.

Ținând cont de sfaturile epidemiologilor, masca de unică folosință ar trebui schimbată o dată la patru ore, ceea ce înseamnă că o persoană ar trebui să aloce zilnic între 4 și 6 lei pentru a se proteja de infecțiile respiratorii acute. (Mihaela NICULESCU)

About admin

%d blogeri au apreciat: