Home » Invatamant » A murit președintele de onoare al Academiei Bârlădene!

A murit președintele de onoare al Academiei Bârlădene!

Marți, 18 februarie 2020, la Spitalul „Sf. Ioan” din București, s-a stins din viață, după o îndelungată și grea suferință, îndurată cu stoicism, reputatul medic și cărturar CONSTANTIN DIMOFTACHE, cunoscut sub pseudonimul C. D. ZELETIN.

Născut la 13 aprilie 1935, în comuna Burdusaci, județul Tutova, fiu al preotului Nicolae și al învățătoarei Maria Dimoftache, a studiat la Liceul „Codreanu” din Bârlad, perioadă în care a intrat în atmosfera Academiei Bârlădene, fiind cel mai tânăr membru al ei.

Absolvent al Universității „Carol Davila” dinBucurești, în 1959, afost, până la pensionare, profesor la catedra de biofizică. Recunoscut ca unul dintre spiritele cele mai rafinate ale culturii românești, a fost membru al Uniunii Scriitorilor, iar, din 1991, președinte fondator al Societății Medicilor Scriitori și Publiciști din România.

Cărturarul artist, deopotrivă poet, eseist, memorialist, traducător, a iubit Bârladul, atașându-și cu deosebire numele de Academia Bârlădeană, al cărei președinte de onoare a fost din 1990. La inițiativa sa, centenara Societate cultural-artistică a realizat un vast program de restituire a valorilor, din care  menționăm descoperirea marii pianiste Elena Bibescu, născută Costache Epureanu, celebrată la Bârlad începând din 2002; omagierea, la centenarul morții, a scriitorului Alexandru Vlahuță, iar începând cu anula cesta, la 125 de ani de la naștere,  realizarea ediției de Opere complete a lui  V. I. Popa, artist de tip renascentist născut la Bârlad.

Pentru Academia Bârlădeană, pentru Bârladul cultural, dispariția acestei mari personalități reprezintă o pierdere imensă. Ne doream mult ca, în luna aprilie, să-l sărbătorim la împlinirea vârstei de  85 de ani !

Academia Bârlădeană

About admin

%d blogeri au apreciat: