Home » Administratie » Primăria Vaslui demarează marea asfaltare: 34 milioane de lei pentru modernizarea străzilor din Brodoc

Primăria Vaslui demarează marea asfaltare: 34 milioane de lei pentru modernizarea străzilor din Brodoc

de Dănuț CIOBANU 

Primăria Vaslui investește peste 34 milioane de lei, pentru asfaltarea străzilor din Cartierul Brodoc. Lungimea totală a rețelei de străzi modernizate este de 9.698 metri. În prezent, străzile sunt piertruite, cu șanțuri de pământ, podețe improvizate, pe unde se poate circula cu o viteză maximă de 40 kilometri/oră. Municipalitatea a alocat în acest an 47 milioane de lei pentru proiectele de dezvoltare, urmând să fie asfaltate și alte cartiere precum Dimitrie Cantemir și Delea.

Consiliul Local Vaslui aproba în ședința ordinară de joi, 20 februarie 2020, documentației de avizare a lucrărilor de intervenții și indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea străzilor din suburbia Brodoc. Obiectivul de investiții se ridică la o valoare totală de 34.728.655 lei (cu TVA).

Astfel, sunt vizate pentru modernizare străzile  Bârladului, Constantin Brâncoveanu, Enachiță Văcărescu, Ciocârliei, Lăcrămioarelor, Nicolae Grigorescu, Zorilor, Pușkin, Ghencea, Grădiniței, Nicolae Titulescu, Horia, Mitropolit Varlaam, Mitropolit Varlaam 2, C. A. Rosetti, C. A. Rosetti 2, Aleea 10. Lungimea totală a rețelei de străzi ce vor fi modernizate este de 9.698 metri. Modernizarea străzilor va cuprinde sistematizarea traseului și realizarea unui sistem rutier conform categoriei de trafic ușor.

Principalele lucrări constau în săpătură în casetă/umpluturi; realizare strat nisip, în grosime de 5 cm/blocaj din piatră brută, în grosime de 30 cm; realizare rigole; realizare trotuare pietonale adiacente străzilor din pavele de beton/beton (acolo unde spațiul rămas dintre carosabil și limita de proprietate este foarte mic); amenajare 10 străzi laterale/legătură pe o lungime de 15-19 metri cu aceeași structură rutieră ca a străzilor proiectate; marcaje rutiere orizontale și panouri verticale pe toată lungimea străzilor  etc.

În raportul la proiectul de horărâre se justifică necesitatea implementării investiției.

”Traseul străzilor analizate are specificul străzilor urbane nemodernizate, cu străzi pietruite, șanțuri de pământ, podețe improvizate și intersecții în unghiuri drepte sau foarte ascuțite. Razele curbelor permit circulația autovehiculelor cu o viteza de 20 – 40 kilometri/oră. Situația precară a străzilor a creat o serie de efecte negative, traficul desfășurându-se cu dificultate, astfel că modernizarea acestora devine absolut necesară și urgentă”, se arată în raport.

47 milioane de lei pentru investiții

Bugetul municipiului Vaslui pentru anul 2020 prevede la capitolul venituri suma de 163.136.000 lei. La secțiunea de funcționare sunt previzionate venituri în valoare de 115.282.000 lei. De asemenea, la secțiunea de dezvoltare din cadrul bugetului general pe 2020 al municipiului Vaslui are prevăzută la capitolul venituri suma de  47.854.000 lei.

”Pentru dezvoltare avem o sumă de 42 milioane de lei, la care se adaugă excedentul bugetar, pentru că anul acesta sursele financiare nu au mai fost diminuate cu valoarea excedentului. Tot excedentul bugetar se  duce pe obiective de investiții. Am asigurat resurse financiare pentru contractele multianuale, cum ar fi construcția noului bazar sau reabilitarea zonei Cuza Vodă. În perioada următoare se vor finaliza o serie de cartiere în ceea ce privește reabilitarea sistemului de apă și canal și întocmim studii de fezabilitate pentru lucrările de asfaltare. Este vorba despre cartierele Dimitrie Cantemir, Delea și Brodoc. Vreau ca la sfărșitul anului aceste proiecte să fie finalizate sau să fie în curs de execuție”, a spus Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: