Home » Administratie » Primarul Bârladului a realizat, în cele din urmă, că trebuie să se implice în problema salubrității orașului

Primarul Bârladului a realizat, în cele din urmă, că trebuie să se implice în problema salubrității orașului

de Mihaela NICULESCU

Primăria Bârlad trebuie să acționeze pentru a ține sub control gunoaiele  care invadează orașul pe alocuri. Dumitru Boroș, a declarat în ultima conferință de presă că va convoca  ADIV și SC Urbana, operatorul de salubritate, la o întâlnire cu reprezentanții Primăriei Bârlad, pentru că așa nu se mai poate continua.

În sfârșit, primarul Dumitru Boroș realizează, cam târziu, ce-i drept, că UAT Bârlad trebuie să ia măsuri urgente pentru o colectare mai eficientă a deșeurilor. Edilul-șef nu a precizat însă și când ar putea avea loc această întâlnire, în cadrul căreia să se pună la punct un plan de măsuri menite să asigure curățenia orașului prin gestionarea adecvată a deșeurilor menajere și reciclabile.

Dumitru Boroș a precizat că o variantă ar fi ca Primăria să achiziționeze containere mai multe, pe care să le amplaseze la punctele gospodărești. Ar fi o soluție mai rentabilă, spune acesta, decât decontarea serviciilor de ridicare a gunoiului menajer de două ori pe zi.

Edilul a dat din nou vina pe SC Urbana, care nu i-ar fi spus la conferința de presă de acum două săptămâni cu cât ar crește tariful dacă ar ridica gunoiul rezidual de două ori pe zi și nu o singură dată, după cum este obligat operatorul, conform caietului de sarcini.

Din nou, edilul-avocat minte. Nu a fost nicio întrebare de acest gen în conferința comună cu cei de la SC Urbana. Primarul încerca să inducă în eroare  auditoriul, reproșând operatorului de salubritate că ar fi crescut tariful la 11,5 lei, când, de fapt, această sumă reprezintă taxa de salubritate, nu taxa de ridicare a gunoiului. Taxa de salubritate cuprinde și tariful de ridicare a gunoiului și este încasată de Primărie. Doar procentul din taxă reprezentând serviciile de ridicare și transport a deșeurilor intră în contul operatorului de salubritate.

Primarul Boroș a arătat spre curtea SC Urbana, acuzând-o că intenționează să crească tariful, dar, ca la orice societate comercială, trebuie ca investițiile făcute să se regăsească în preț. Cine l-a împiedicat pe primarul Bârladului să cumpere de la bun început containere pentru  punctele gospodărești și de ce a lăsat în grija operatorului această investiție? Nu știa, oare, că va veni ziua în care aceste containere vor trebui achitate? Dacă le ar fi cumpărat Primăria, le-ar fi achitat cu bani din bugetul local, la prețuri convenabile, dar lăsându-le în grija operatorului, trebuia să se aștepte ca acesta să crească tariful, suportat tot din buzunarul contribuabilului. Conform caietului de sarcini, SC Urbana nu este obligată să achiziționeze containere, aceasta fiind responsabilitatea UAT, în cazul de față, Primăria Bârlad.

Prin urmare, oricât ar încerca să se eschiveze primarul, nu are altceva de făcut, decât să stea la masa discuțiilor cu reprezentanții ADI Vaslui și cu cei ai SC Urbana, pentru a lua cele mai înțelepte decizii, astfel încât orașul să fie mai curat.

About admin

%d blogeri au apreciat: