Home » Administratie » Se lucrează de zor la Oltenești. Autoritățile locale vor și gaze pentru locuitori.

Se lucrează de zor la Oltenești. Autoritățile locale vor și gaze pentru locuitori.

Autoritățile locale din Oltenești continuă investițiile în infrastructură și utilități. Se lucrează la rețeaua de apă, se construiesc poduri, se asfaltează drumurile și se fac demersurile pentru introducerea gazului metan în comună.

Prioritatea zero a administrației publice locale, condusă de primarul Constantin Galeru, este aducțiunea cu  apă în satele Vinețești și Curteni, pentru că în aceste două sate apa din fântâni nu este bună de băut.  Lucrările, în valoare de peste 8,7 milioane de lei, au început în iulie 2019.

Se lucrează la rețeaua de apă

„Suntem într-un stadiu undeva la 60%. Fiiind o iarnă blândă se lucrează și  în această perioadă, în ideea ca, după promisiunile constructorului, la 1 mai, oamenii din aceste două sate să aibă robinetul în curte.  În cele două localități s-au forat  cinci puturi la mare adâncime, în jur de 160 de metri fiecare puț. Conducta toată este deja îngropată,  acum punem la fiecare poartă căminul cu apometru și robineți. Trebuie să ajungă săptămâna asta stația de tratare și bazinul de acumulare care se montează foarte ușor și repede. Apoi mai avem de tras curentul și în mare parte ne apropiem. Valoarea lucrării este undeva la 8,7 milioane de lei , dar cu Ordonanța 114 au apărut costuri suplimentare, dar vom vedea ce vom putea face și cu alea”, ne-a declarat Constantin Galeru, primarul comunei Oltenești.

Oamenii din celelate patru sate Oltenești, Pihna, Târzii și Zgura au deja apă la robinete.

Autoritățile locale pun accent și pe modernizarea infrastructurii educaționale.

După ce au fost modernizate cele patru școli vechi din comună, acum se construiește o grădiniță modernă de toată frumusețea. Va fi o grădiniță cu etaj, cu dormitoare, locuri de joacă, atât în interior cât și în exterior, două săli de clasă mari , una pentru grupa mare, una pentru grupa mică, sală de mese și grupuri sanitare.

Aici va fi grădinița din Comuna Oltenești

„Cu grădinița suntem un pic mai în urmă din cauza  constructorului care are probleme cu forța de muncă. Nu prea găsește muncitori calificați.  Suntem la etajul unu , turnăm placa zilele astea.  După promisiunile constructorului , la 1 septembrie va fi gata. Adică în anul școlar 2020-2021 grădinița va fi dată în folosință”, a mai spus primarul Constantin Galeru.

O altă prioritate a autorităților locale este construirea de poduri  peste râurile Crasna și Lohan, deoarece  agricultorii nu pot ajunge cu utilajele la terenurile care se află de o parte și de alta a râurilor. Construirea podurilor se face cu fonduri guvernamentale, valoarea lucrărilor fiind de circa 3,2 milioane de lei.

Se construiește podul peste Râul Tohan

Au fost aduse tubulaturile pentru toate cele trei poduri.  Au început început lucrările la Târzii pe râul Nohan, la Vinețești  pe Crasna 1, acum se ansamblează și al treilea pod care e tot pe râul Crasna. Lucrările sunt făcute în proporție de 70%, constructorul a promis că la 1 iunie vor fi gata. Podul  de la Târzii este format dintr-o singură tubulatură. Se ridică betonul până sus, după care se pun balustradele  pe  stânga și pe dreapta , se toarnă  un strat de beton peste care se toarnă un strat de asfalt. Se asfaltează o rampă care se duce din vârful dealului până în drumul european. Podul de pe Râul Crasna  va fi format din trei tubulaturi. Este un pod destul de mare pe o lățime de 12 metri și o lungime  de 24 de metri. Va fi o rampă de 50 de metri în fața podului  și una tot de 50 de metri în spate. La fel ca și podul de pe Nohan, acest pod va fi betonat , asfaltat, cu trecere de pietoni. Va fi un pod frumos. Al treilea  pod va fi tot pe râul Crasna la o distanță de trei kilometri, în partea cealaltă a satului”,  a spus edilul.

Modernizarea rețelei locale de drumuri se numără  printre direcțiile de dezvoltare  ale comunei Oltenești, în prezent fiind începute lucrări de peste 14 milioane de lei.

„Acest proiect am vrut să-l facem prin Fondul Național de Investii dar văzând că s-a închis am inclus imediat proiectul în Programul Național de Dezvoltare Locală (2). M-am  dus la ministru, mi-a aprobat și am dat drumul prin PNDL 2. Pe 14 februarie am semnat contractul și am dat ordin de începere a lucrărilor  de asfaltare în satele Târzii și Vinețești .  Se vor asfalta  9,5 kilometri , dar acum în prima fază plecăm cu aproximativ patru kilometri pe satele Târzii și Vinețești și restul pe satele Oltenești și Curteni. Termenul este de doi ani de zile ”, a spus primarul Constantin Galeru.

Autoritățile locale vor asfalta cu 7,2 milioane de lei, prin Compania Națională de Investiții, alți 6,6 kilometri.

Cea mai mare investiție  care se va derula pe teritoriul comunei Oltenești are ca obiect introducerea gazului metan pe teritoriul localității

„Acum lucrăm la gaz. Facem studiul de fezabilitate , facem documentația și plecăm cu ea la București, la minister. Gazul va fi tras în  cinci din cele șase sate. În satul Zgura nu putem pune pentru că e la o distanță foarte mare, e la șase kilometri de aici, prin pădure și nu e rentabil . Sunt vreo 14 -15 case acolo . Magistrala trece prin comună pe la noi . Este mult mai ușor la comuna noastră față de celelate comune pentru care trebuie să ducă magistrala vreo 30-40 de kilometri și după aia să facă proiectul în sine. Va fi o rețea 250 de kilometri de conductă de gaz  în comuna noastră. Sper să plecăm, într-o săptămână două, la minister, să depunem proiectul”, a mai declarat primarul Constantin Galeru.

Autorițățile locale au prevăzut în planul de dezvoltare a comunei, amenajarea unui parc de joacă pentru copii și a unei baze sportive. (Cristian DIMA)

About Cristian Dima

%d blogeri au apreciat: