Home » Sanatate » CJ Vaslui va continua să investească în modernizarea spitalului raional din Anenii Noi

CJ Vaslui va continua să investească în modernizarea spitalului raional din Anenii Noi

de Dănuț CIOBANU 

Consiliul Județean Vaslui va continua parteneriatul de colaborare încheiat cu Raionul Anenii noi din Republica Moldova. Prin proiectul încheiat la sfârșitul anului trecut, s-a modernizat intrarea în unitatea de primiri urgențe a spitalului raional, secția de nou născuți și a fost achiziționată o salvare. Pe viitor, CJ Vaslui intenționează să finanțeze și modernizarea sistemului termic care deservește spitalul raional. 

La finalul anului trecut, s-a încheiat cu succes proiectul “Amenajarea accesului în unitatea de primiri urgențe a Spitalului Raional din orașul Anenii Noi și dotarea cu ambulanță”, derulat de Consiliul Județean Vaslui în Raionul Anenii Noi. Valoarea totală a investițiilor a fost de 200.000 euro, finanțare care s-a derulat în ultimii doi ani.

Prin proiect s-a construit o copertină cu piloni  la intrarea în unitatea de primiri urgențe a Spitalului Anenii Noi, pavarea unei suprafețe de 460 metri pătrați la intrarea în unitatea de sănătate, precum și achiziționarea unei ambulanțe pentru necesitățile instituției. Ambulanța este foarte utilă, deoarece poate transporta la spital bolnavii din localitățile din jur. Deși există în zona Anenii Noi un ”Serviciu 112”, acesta nu poate să acopere integral solicitările venite din partea cetățenilor. Tot în cadrul proiectului s-a modernizat și secția de nou născuți, care era într-o stare deplorabilă.

”Deși la prima vedere s-ar părea că prin bugetul de care dispune CJ Vaslui asemenea proiecte nu s-ar justifica, rezultatele concerete arată cu totul altceva. O sumă nu foarte mare a fost folosită benefic pentru locuitorii Raionului Anenii Noi, atunci când ne-am propus să contribuim la modernizarea spitalului. După finalizarea investițiilor prevăzute în proiect s-a făcut o economie de 20.000 de euro, iar conducerea spitalului a solicitat iar CJ-ul a aporbat achiziționarea unui generator de curent electric. Astfel, spitalul va face față eventualelor disfuncționalități și va avea asigurată securitatea energetică pentru a  continua activitatea în condiții normale”, a spus Vasile Mariciuc, vicepreședintele CJ Vaslui.

Parteneriate cu raioane de peste Prut 

În prezent, CJ Vaslui are încheiate 13 acorduri  de colaborare și cooperare cu raioane din Republica Moldova.

”Vrem să continuăm colaborarea cu Anenii Noi și avem în vedere, în măsura posibilităților bugetare, modernizarea sistemului termic al spitalului. Acum spitalul are o centrală la o distanță mare de peste 100 de metri și sunt două variante pentru a remedia acest lucru. Fie se contruiește o nouă centrală lângă spital, fie se montează centrala într-un etaj destinat serviciilor tehnice. Anual, spitalul raional are zeci de mii de solicitări din partea locuitorilor din zonă”, a mai spus Vasile Mariciuc.

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: