Home » Cititor » Surprizele misteriosului Orient, dezvăluite într-un nou volum semnat de președinta Societății de Științe Istorice Bârlad

Surprizele misteriosului Orient, dezvăluite într-un nou volum semnat de președinta Societății de Științe Istorice Bârlad

„Tsunami în Arhipelag”. Acesta este titlul volumului lansat sâmbătă, 22 februarie, în sala de conferințe a Primăriei Bârlad, de către prof. Oltea Rășcanu Gramaticu, autoare a mai multor cărți de călătorie.

De această dată, președinta Societății de Științe Istorice Filiala Bârlad propune cititorilor un volum cu impresii dintr-o călătorie în miraculoasa Indie și în Sri Lanka, în exoticul arhipelag Maldive, în Emiratele Arabe, în biblica Iordanie și controversatul Liban. Impresii adunate în urma vizitării siturilor arheologice aflate în patrimoniul UNESCO, în urma vizitării unor stațiuni de top, impresii despre evoluția unor civilizații milenare, despre un Orient măcinat de lupte și orgolii, un Orient plin de tradiții, cu o gastronomie rafinată și muzică senzuală.

La lansarea acestui jurnal de călătorie bine documentat au participat și colaboratori ai profesoarei Oltea Rășcanu Gramaticu, precum dr. Liviu Țăranu, de la CNSAS, dr. Alin Spânu, de la Universitatea din București, col.(r) dr. Mircea Tănase, din București. Alături de aceștia, au participat la eveniment și dr. Laurențiu Chiriac, muzeograf la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, Dumitru Boroș, primarul Bârladului, profesori de istorie, dar și alți bârlădeni pasionați de istorie.

„Volumul <<Tsunami în Arhipelag>> oferă o lectură palpitantă, interesantă, o explorare a lumii din punct de vedere geografic, istoric și chiar politic. Autoarea conferă textului spirit viu, limbaj viu și colorat, în concluzie, o lectură antrenantă.”, a apreciat dr. Liviu Țăranu.

„Cartea este ca doamna Oltea, efervescentă, plină de substanță. Se citește repede și este extrem de acoperitoare. Fiecare capitol abordează câte o țară exotică, despre care noi, românii, cunoaștem destul de puține lucruri. Autoarea face o incursiune în istorie, prezentând locurile de interes și încheie cu experiențele personale, diverse, pozitive și negative, pe care le-a acumulat în urma călătoriei în Orient.”, a mărturisit dr. Alin Spânu.

„Am remarcat, de fapt, mi s-a reconfirmat dezinvoltura omului liber, capabil să recepționeze tot ce vede și să pună în pagină o informație fundamentată, documentată, susținută cu argumentele cercetătorului istoric Oltea Rășcanu Gramaticu. Aș sublinia dorința autoarei de a nu lăsa lucrurile doar la latitudinea celui care a văzut, ci de a împărtăși cititorului din propria experiență. Valoarea scriiturii din acest volum este rodul unei acumulări didactice și istorice, pe lângă impresiile dobândite cu prilejul numeroaselor călătorii în Orient.”, a rezumat col.(r) dr. Mircea Tănase.

Alături de cei trei invitați din București, au luat cuvântul pentru a prezenta acest volum și muzeograful dr. Laurențiu Chiriac.

„<<Tsunami în Arhipelag>> este un jurnal de călătorie trecut prin filtrul subiectiv al sufletului autoarei. Axul central al cărții îl constituie mirificul arhipelag indonezian, asupra căruia autoarea s-a aplecat cu smerenie, dar și cu trista amintire a dramei din decembrie 2004, când copii sărmani au pierit cu mâinile împreunate a rugă în devastatorul cutremur de atunci și în timpul răvășitorului tsunami.”, consideră dr. Laurențiu Chiriac.

La finalul activității, autoarea Oltea Rășcanu Gramaticu a acordat autografe celor prezenți care au intrat deja în posesia cărții. Cei interesați vor putea achiziționa cartea de la Cercul Militar Bârlad. (Mihaela NICULESCU)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*