Home » Agricultura » Peste 10.000 hectare de pădure privată au intrat sub controlul silvicultorilor vasluieni

Peste 10.000 hectare de pădure privată au intrat sub controlul silvicultorilor vasluieni

Direcția Silvică (DS) Vaslui a reușit să preia în pază toate suprafețele acoperite cu păduri prívate. La debutul campaniei din anul 2018, silvicultorii vasluieni și-au propus să asigure paza pentru o suprafață de peste 10.000 hectare de pădure aflată în proprietate privată.

”Putem spune că operațiunea de preluare în pază s-a terminat. Mai sunt mici ajustări de câteva zeci de hectare de pădure, pe care le vom finaliza în perioada imediat următoare”, a spus Cătălin Idriceanu, directorul DS Vaslui.

Conform Codului Silvic, pentru suprafețele de pădure mai mici de 30 hectare, statul acordă o subvenție pentru plata serviciilor de pază. Pe lângă aceste suprafețe pentru care paza este subveționată de stat, DS Vaslui mai asigură securitatea unei suprafețe de 11.000 hectare de pădure privată prin contracte de prestări servicii. Este vorba despre proprietăți mai mari de 30 de hectare, pentru care beneficiarii plătesc serviciile de pază.

”La începutul acțiunii proprietarii de păduri au fost reticienți, însă după ce le-am explicat că preluarea în pază este în avantajul lor, oamenii au înțeles. Beneficiile preluării în pază sunt acelea că hoții de lemne nu mai pot intra în zonele forestiere vulnerabile, iar serviciile de pază prestate de noi sunt gratuite”, a mai spus Cătălin Idriceanu.

În urma preluării zonelor forestiere private, DS Vaslui asigură paza pentru o suprafață de peste 70.000 hectare de pădure.

”În această campanie am avut înțelegerea autorităților locale, am colaborat foarte bine cu Garda Forestieră, pentru că nu am fi reușit singuri. Angajații noștri au înțeles importanța acțiunii și s-au implicat indiferent de dificultățile întâmpinate”, a precizat Cătălin Idriceanu.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: