Home / Social / Pensionarii vor pensii mai mari și contestă la Tribunalul Vaslui deciziile de pensionare

Pensionarii vor pensii mai mari și contestă la Tribunalul Vaslui deciziile de pensionare

de Dănuț CIOBANU 

Zeci de pensionari au formulat contestații la Tribunalul Vaslui, deoarece sunt nemulțumiți de deciziile de pensionare. Cele mai multe petiții se referă la adeverințele pentru grupele de muncă care, din cauză că sunt incorecte, sunt respinse. Conform noii legi a pensiilor, bătrânii pot depune plângeri direct la instanța de judecată. În peste 99% din cazuri, judecătorii dau câștig de cauză Casei Județene de Pensii Vaslui.

Mulți pensionari vasluieni continuă să fie extrem de nemulțumiți față de cuantumul pensiilor. Considerându-se nedreptățiți de către Casa Județean de Pensii (CJP) Vaslui, bătrânii aleg să se adreseze instanțelor de judecată. Dacă pe vechea legislație contestațiile se depuneau la CJP Vaslui și apoi erau transmise la Comisia Centrală de Constestații pentru a fi soluționate, în prezent, procedura s-a schimbat radical. Potrivit Legii nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, pensionarii nemulțumiți pot depune contestațiile direct la instanța de judecată, în speță la Tribunalul Vaslui.

Isabel Bogdan, directorul CJP Vaslui, a precizat că, la această dată, sunt înregistrate pe rolul instanței de judecată 128 cazuri juridice.

”Cei mai mulți pensionari sunt nemulțumiți de faptul că nu le sunt acceptate adeverințele pentru grupele de muncă. Aceste adeverințe trebuie să fie corecte, să  aibă elemente de identificare, pentru că în caz contrar le respingem. Dacă instanța de judecată îi dă petentului câștig de cauză, noi reviziuim dosarul și punem respectiva persoană în drepturi. Dacă pensionarul care s-a adresat instanței nu câștigă, rămâne în vigoare soluția dată de noi. În peste 99% din aceste cazuri are câștig de cauza CJP Vaslui. Noi suntem ordonatori de credite și trebuie să fim foarte atenți atunci când stabilim drepturile de pensie. În toate cazurile aplicăm cu strictețe prevederile legale”, a precizat Isabel Bogdan.

Alte nemulțumiri ale pensionarilor vasluieni țin de faptul că nu au avut pensiile recalculate potrivit Legii 221/2018. În anul trecut, CJP Vaslui a stabilit 4.427 cazuri noi de pensie și a recalculat 6.852 de pensii.

Pensii mici

Ioan Stamate, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui, a spus că până la majorarea pensiilor din toamna acestui an, bătrânii se descurcă tot mai greu în fața scumpirilor în lanț a serviciilor publice.

”Pensionarii nu au acum o problemă cu medicamentele, pentru că acestea sunt compensate. S-au scumpit foarte mult gazele naturale, apa și gunoiul. Orice majorare de pensie se pierde în fața acestor scumpiri. Fiecare pensionar o duce din ce în ce mai greu”, a spus Ioan Stamate.

Potrivit datelor primite de CJP Vaslui de la Ministerul Muncii, în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 august 2020, valoarea punctului de pensie se menține la 1.265 lei. Începând cu data de 1 septembrie 2020, conform art. 86 din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, valoarea punctului de pensie va fi de 1.775 lei.

La sfârșitul anului 2019, erau înregistrați la CJP Vaslui un total de 93.729 pensionari, din care 81.685 pensionari de stat și 12.044 pensionari din agricultură.

La începutul lunii iulie 2019, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat noua lege a pensiilor. Actul normativ se aplică etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare. Valoarea punctului de pensie se actualizează astfel: 1.265 de lei în 2019; 1.775 de lei în 2020; 1.875 de lei în 2021. Din anul 2022, valoarea punctului de referință se va indexa anual cu rata inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

x

Check Also

Blestemul COVID-19. Antreprenorii vasluieni au înroșit telefoanele de la Inspecția Socială și Forțele de Muncă

de Dănuț CIOBANU  În cursul zilei de ieri, telefoanele ...

Prognoze sumbre: peste 5.000 de șomeri în privat, reduceri de personal și tăieri de salarii la bugetari

de Dănuț CIOBANU  Situația economică de la nivelul județului ...

AJPIS Vaslui va plăti indemnizația de sprijin pentru micile afaceri afectate de criza COVID-19

Începând de astăzi, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspectie ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: