Home » Administratie » Emoții, astăzi, în ședința de Consiliu Local. Va fi votat sau nu bugetul municipiului Bârlad?

Emoții, astăzi, în ședința de Consiliu Local. Va fi votat sau nu bugetul municipiului Bârlad?

Consilierii PSD au anunțat că nu vor vota bugetul dacă nu vor fi luate în calcul amendamentele pe care grupul lor le-a prezentat deja în cele cinci comisii de specialitate ale Consiliului Local Bârlad, întrunite luni și marți.

Pentru a informa bârlădenii asupra propunerilor de amendamente aduse proiectului privind bugetul Bârladului pe anul în curs, consilierii PSD au organizat ieri o conferință de presă la sediul partidului.

„Deoarece, pentru grupul PSD, educația reprezintă o prioritate, am propus câteva amendamente care ar trebui luate în calcul. Am propus ca în bugetul local să fie prinsă suma de 1.500.000 de lei pentru începerea lucrărilor de reabilitare a clădirii Colegiului <<Gheorghe Roșca Codreanu>>, instituție emblematică pentru Bârlad. În buget nu este prinsă decât suma de 150.000 lei, pentru executarea documentației DALI. De asemenea, am dori să fie alocați 150.000 lei pentru reabilitarea gardului Liceului <<Teoretic Mihai Eminescu>>, care, în acest, moment arată deplorabil. Propunem prinderea în bugetul pe 2020 și a sumei de 100.000 de lei, cu care să se realizeze decolmatarea canalului deschis de la Petru Rareș până la canalul Puișor, aflat la intrarea în Munteni. Al patrulea amendament se referă la alocarea a 100.000 de lei cu destinația dotare, sau după caz, amenajarea laboratoarelor din unitățile de învățământ. Punctual, dorim ca în anul acesta laboratoarele de la Liceul Teoretic <<Mihai Eminescu>> și de la Școala Gimnazială <<Manolache Costache Epureanu>> să primească fiecare, câte 50.000 lei. Ultimul amendament, care aparține consilierului liberal Adrian Todireasa, și pe care îl susținem, este legat de suportarea din bugetul municipiului a 100.000 lei pentru deplasările de anul aceasta ale elevilor la competiții culturale și sportive în țară.”, a declarat Roxana Miron Feraru, viceprimarul municipiului Bârlad, consilier local PSD.

Roxana Miron Feraru mai spune că la întâlnirea avută cu primarul, edilul i-a cerut să prezinte și sursele de finanțare care să asigure acoperirea acestor cheltuieli. Consilierii PSD le-au identificat, iar banii sunt chiar mai mult decât suficienți pentru ce sume revin investițiilor propuse spre realizare prin amendamentele aduse proiectului de buget inițial.

„Am identificat câteva surse de finanțare, așa cum ne-a replicat primarul Boroș. Astfel, 605.000 de lei pot fi dislocați din bugetul alocat cantităților enorme de hârtie în care s-a înecat administrația Boroș, adică din cheltuielile mari cu PUZ-uri și PUD-uri și nenumărate documentații cadastrale. O altă sursă de finanțare identificată de consilierii PSD este bugetul Poliției Locale. Bugetul de  5.500.000 lei cât  i-au  fost alocați anul acesta, ar putea fi diminuat cu 1.500.000 lei, bani care să meargă la educație. În acest fel, s-ar aduna 7.500.000 de lei, o sumă rezonabilă, care ar acoperi cheltuielile cu investiții în educație, propuse de noi.”, a adăugat Andi Huiban, consilier local PSD.

Ultimul care a luat cuvântul în conferința de presă a fost Georgică Motrea. Acesta a ținut să menționeze că primarul Boroș a subliniat în cadrul comisiilor de specialitate că Primăria nu are bani pentru a putea realiza investițiile care fac obiectul amendamentelor.

„Nouă ni s-a cerut să identificăm surse de finanțare, dar pentru alte destinații se umblă la fondul de rezervă. De pildă, pentru unele cheltuieli ale unităților de învățământ s-au solicitat 73.725 lei din fondul de rezervă, la fel și 100.000 de lei pentru renovarea bucătăriei spitalului. Au fost formulate în acest sens două amendamente în cadrul Comisiei de Buget- finanțe.”, a precizat consilierul Georgică Motrea.

Consilierii PSD au lăsat să se înțeleagă că dacă nu vor fi acceptate amendamentele lor la proiect, nu vor bugetul în ședința de astăzi, în forma propusă de inițiator. (Mihaela NICULESCU)

About admin

%d blogeri au apreciat: