Home » Social » Tot mai mulți vasluieni renunță la asigurarea facultativă la sistemul public de pensii

Tot mai mulți vasluieni renunță la asigurarea facultativă la sistemul public de pensii

Vasluienii continuă să își rezilieze în număr mare contractele de asigurare la sistemul public de pensii. Potrivit datelor Casei Județene de Pensii (CJP) Vaslui, în cursul lunii ianuarie 2020 au fost încheiate 21 de contracte de asigurare în baza Legii 263/2010 și au fost reziliate 31 astfel de contracte.

În prezent, cota de contribuție de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care au încheiat contract de asigurare este de 25% din salariul minim brut pe țară. Nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială este de 2.230 lei, reprezentând valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată începând cu data de 1 ianuarie 2020. Astfel, cuantumul lunar al contribuției sociale se ridică la suma de 558 lei. Conform datelor CJP Vaslui, la finalul anului trecut mai erau active 522 contracte de asigurare.

”Se pot asigura în sistemul public de pensii, facultativ, pe bază de contract de asigurare socială avocații, personalul clerical și cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum și orice persoană care dorește să se asigure, respectiv să își completeze venitul asigurat”, a spus Loredana Enache, purtător de cuvânt al CJP Vaslui.

Această modalitate de asigurare a fost introdusă pentru a da posibilitatea celor care nu au stagiul de cotizare necesar pentru înscrierea la o anumită categorie de pensie, să își completeze vechimea în muncă și, de asemenea, pentru a da posibilitatea persoanelor interesate să își suplimenteze venitul asigurat. Asigurarea facultativă în sistemul public oferă o serie de avantaje: pensii, ajutor de deces și bilete de tratament balnear.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: