Home » Administratie » Șefii județului Vaslui calcă pe urmele Regelui Carol I. CJ-ul va finanța reabilitarea băilor de la Ghermănești

Șefii județului Vaslui calcă pe urmele Regelui Carol I. CJ-ul va finanța reabilitarea băilor de la Ghermănești

de Dănuț CIOBANU 

Consiliul Județean Vaslui a decis să finanțeze reabilitarea băilor de la Ghermănești. După ce mai mulți ani s-au căutat parteneri pentru finanțarea proiectului, CJ-ul va da drumul la investiție. În prezent, studiul de fezabilitate al obiectivului este finalizat și urmează licitația pentru demararea execuției. Lucrările vor începe în acest an, iar primele intervenții vizează pavilionul central. La Ghermănești va fi înființat un centru medico social, unde se vor pune în valoare efectele terapeutice ale apelor termale.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a demarat procedura în vederea înființării la Ghermănești a unui Centru Medico Social. Până la această dată a fost finalizat studiul de fezabilitate, urmând ca în cursul acestui an să fie organizată licitația pentru adjudecarea execuției și demararea efectivă a lucrărilor.

Decizia autorităților județene de a investi în băile Ghermănești vine după ce mai mulți ani a fost căutată o sursă de finanțare a proiectului. Cum demersurile realizate în acest sens nu au dat zezultate, conducerea CJ Vaslui a decis să investească de la bugetul local înființarea centrului medico social.

Vasile Mariciuc, vicepreședintele CJ Vaslui, a precizat că lucrările vor debuta cu reabilitarea Pavilionului Central din ansamblu de la Ghermănești.

”Clădirea va suporta intervenții pentru consilidare structurală, va fi schimbat acoperișul, păstrându-se aspectul actual al clădirii care are vechime de un secol. Băile de la Ghermănești au fost alese ca loc de tratament pentru veteranii războiului din anul 1877, fiind amenajate în acest sens prin inițiativa regelui Carol I. Vrem ca acest centru medical de la Ghermănești să acopere și acea zonă a județului Vaslui și mai ales să valorifice potențialul balneologic al apelor termale de acolo”, a spus Vasile Mariciuc.

În acest fel, central mediacal de la Ghermănești se va alătura celorlalte centre existente la Băcești, Codăești și Tutova. Practic, în aceste centre vor fi internați oameni cu diferite afecțiuni, care au nevoie de tratamente pentru recuperare fizică și psihică.

”Investiția va fi finanțată de la bugetul local. Acest proiect este o prioritate pentru CJ Vaslui. În această zonă există perspectiva de dezvoltare a serviciilor medicale”, a mai adăugat Vasile Mariciuc.

Inițiative pentru Ghermănești

În cursul anului trecut, CJ Vaslui a decis să dea drumul unui parteneriat public privat pentru implementarea proiectului de la Ghermănești în vederea utilizării apelor termale.

Referinduse la acest proiect, Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a spus că s-a așteptat foarte mult o sursă de finanțare pentru băile Ghermănești și, de aceea, s-a hotărât să se facă un parteneriat public privat.

”Vrem să construim acolo o clinică  cum sunt cele din Bacău, Târgu Mureș sau Leova din Republica Moldova. Să folosim aceste ape cu efecte terapeutice și să mai adăugăm și alte tratamente, pentru ca această clinică să devină profitabilă. Eu am vizitat cele trei centre medicale și acolo sunt tot timpul clienți, este o listă de așteptare deoarece oamenii doresc să facă tratamente. Trebuie să punem în valoare Ghermăneștiul, pentru că am tot așteptat!”, spunea Dumitru Buzatu.

Spitalul de la Ghermănești are în componență cinci pavilioane și a fost construit în perioada Regelui Carol I. Spitalul a fost inaugurat în anul 1912, pentru ca în anul 1936 să fie descoperit în zonă un zăcământ de ape minerale. Până în anul 1967 în zona izvoarelor de la Ghermănești s-au forat șase puțuri, fiind deschide 14 băi pentru tratament. Spitalul ”Carol I” de la Ghermănești este situat în comuna Drânceni.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*