Home » Social » Vasluienii trebuie educați pentru a nu mai arunca gunoaiele la întâmplare

Vasluienii trebuie educați pentru a nu mai arunca gunoaiele la întâmplare

Agenția pentru Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Vaslui va urca pe SEAP o nouă licitație publică pentru adjudecarea serviciilor de salubritate din zona Roșiești (14 UAT-uri). Sistemul de management al deșeurilor din județul Vaslui a fost deschis în zona Negrești, unde sunt arondate 8 UAT-uri. Ulterior au fost deschise zonele Vaslui (29 UAT-uri) și Bârlad (22 UAT-uri). Din data de 1 martie 2020, operatorul de salubritate a preluat și zona Huși (13 UAT-uri).

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a precizat că sunt așteptate la licitație mai multe firme, pentru câștigarea serviciilor din zona Roșiești.

”E greu să faci un sistem să funcționeze. Trebuie să educi cetățenii, iar autoritățile să se conformeze. E nevoie de investiții multe, pentru ca deșeurile să fie colectate selectiv. Trebuie instalate pubele pentru colectarea selectivă, organizate dezbateri în fiecare comunitate pentru conștientizarea populației”, a spus Dumitru Buzatu.

Contractul de finanțare al proiectului “Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor Solide – județul Vaslui” a fost semnat în data de 14 aprilie 2011 și a beneficiat de o finanțare de aproximativ 40 milioane de euro, prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007 – 2013.

Investiția fanion a proiectului este depozitul ecologic de la Roșiești, prima celulă fiind construită în cadrul proiectului european. Depozitul va avea două celule de depozitare, iar când prima celulă va fi umplută, aceasta va fi închisă folosindu-se materiale speciale.

Prima celulă va funcționa până în anul 2030, iar a doua celulă în perioada 2030 – 2042. Prima celulă de depozitare are o întindere de 10 hectare și reprezintă circa 50% din ponderea de execuție a proiectului implementat la Roșiești. O celulă are o capacitate de 1,3 milioane tone de deșeuri, durata de viață fiind estimată pe o perioadă de 15 ani.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*